Почитаме Ботев и загиналите за свободата

Градът Култура Новини
Паметникът на Ботев

Точно в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Церемонията ще започне в 10.30 часа пред паметник на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина.

Слово ще произнесе Кръстю Кръстев – директор на Драматичен театър-Пловдив и носител на Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата за 2021 година. Водещ ще е Христо Христов.

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“.

Точно в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще звучат с прекъснат сигнал. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.

Поклонение в Калофер

В родния град на поета революционер – Калофер, ще се състои митинг поклонение. Преди това от Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

Точно в 12 ч. пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.