Градът

Пловдивчани предават на поколенията българския дух и история (ГАЛЕРИЯ)

Родители облякоха невръстни бебета в национални носии на празника и поднасяха с тях венци и цветя

Стефан Шивачев: Датата 3 март 1878 година отбелязва Възкресението на българския народ

Стотици млади семейства изкачиха Бунарджика на Трети март

Родители облякоха невръстни бебета в национални носии на празника

Таня Грозданова

Мемориалният комплекс на Хълма на освободителите се оказа тесен да побере признателните пловдивчани, дошли да помълчат една минута и да преклонят глави пред подвига на героите, загинали за Освобождението на България.  Трибуната също се оказа тясна, за да побере политици и управници, някои идващи специално заради предизборната кампания. Сред тях още повече се откроиха родители облекли невръстни бебета и малки деца в национални носии, дошли на празника с венци и цветя.

До знамената на опълченците имаше плакат "Благодарим ти Русия!"

 

„Датата 3 март 1878 г. отбелязва Възкресението на българския народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода, народ, чиято самобитна култура е подложена на унищожение. Освобождението на България става естествен завършек на националната революция и нейния връх – Априлското въстание.“  Това каза в началото на словото си пред паметника на руския цар Александър Втори директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. Той припомни стръмния исторически път на народа устремен към свободата.

"Напоследък стана модерно да се лансира тезата за подарената свобода, но всъщност никой народ на Балканите не се е освободил само със собствените сили. Не робските тежнения в нашата народопсихология, а защото българските земи са най-близо до сърцето на империята, защото са обхванати като желязна клетка отвсякъде, защото българите дават близо половината от данъците в империята, ние последни дочакваме Освобождението… 3-ти март е отправна точка и за днешния ни ден. Ние сме част от обединена Европа, но нейната цивилизация отново е под угроза. А ние сме на предния фронт и отново са ни необходими вярата и волята на нашите предци от епохата на Българското Възраждане,“ каза още Шивачев.

 

Сред официалните гости на честването бяха Пловдивският митрополит Николай, кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, вицегубернаторът на Санкт Петербург Сергей Мовчан, дипломати, военни, кметове, кандидати за народни представители, общински съветници.

На паметника бяха поднесени много венци и цветя, а почетния караул прие лично началникът на Специалните сили ген. Явор Матеев.

Честването на Националния празник 3 март в Пловдив ще продължи с тържествена заря – проверка от 18,30 часа на площад Централен пред Военния клуб.

Калоян и Белослава поднесоха венец заедно с бащите си - Виктор и Димитър В тържественото честване участваха представителен взвод, военен духов оркестър и родолюбиви организации.Ученици издигнаха портрети на Ботев, Левски, Волов

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Измислен “ празник“ за предимно празни души, комундери , “ руски духовни лица “ КГБ , ДС и разни лумпени със снамена ( предимно руски ) … ако не е гротеска, ще е много жалко!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина