Пловдив отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката

Градът Култура Новини

С честване пред барелефа на Юрий Гагарин, видеопрезентация на НЧ “Съвременик” и фотоизложба в музея в Крумово

Международният ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, ще бъде тържествено отбелязан днес в Пловдив. На този ден през 2021- ва година 60 години от първия успешен полет в Космоса.

Програмата включва:

Видео презентация с документални кадри за Юрий Гагарин, достъпна за свободно гледане от 9:00 часа на 12.04.2021 г. на фейсбук страницата на Народно читалище “Съвременик”.

 

В 11.00 часа пред възстановения барелеф на летеца-космонавт Юрий Гагарин“ ще бъдат поднесени венци и цветя с участието на Представителният духов оркестър на ВВС. Церемонията е организирана от Дружеството за приятерство с народите от Русия и ОНД.

Стената с мозаечно пано е изградена в началото на 70-те години на първото колело на Панаира – кръстовището на бул. „България“ и бул. „Цар Борис III Обединител“.

Проектът за мозайката е на Йоан Левиев. Изобразена е фигура в полет, заедно с три дати – на раждането, на полета и на смъртта на Гагарин. В самата стена има кръгъл отвор, а над нея стълб с топка – също свързани с космическата тема. Първоначално барелефът е бил изработен от метал, разбит и откраднат. През 2017-а година, той бе възстановен от черен мрамор. Същата година дата 12 април започна отново да се отбелязва в града.

12.00 – Алея на космонавтите на Хълма на Освободителите – поднасяне на цветя.

Международния ден на авиацията и космонавтиката, 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса отбелязва и Музеят на авиацията в Крумово. По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. Тя представя част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, които са дарени на Музея от самия него.

Любителите на историята ще имат възможност да се запознаят с презентацията „Юрий Гагарин в България“. Тя разказва за посещението на първия човек, летял в Космоса, осъществено само 40 дни след като той прави 108 минутната обиколка на Земята с космическия кораб „Восток 1“. Музеят ще посреща посетители от 9.00 до 17.00 часа с обичайните си входни такси.

Според информация на Под тепето, поднасяне на цветя на единствената по рода си Алея на космонавтите на Бунарджика ще има обще веднъж в средата на седмицата, когато се очаква в Пловдив за пръв път да пристигне новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.