ГрадътИзпод тепетоНовини

На „Адата“ земя имат и наследниците на адвоката Георги Семерджиев

Разпространяваната в последните две години информация, че земя на острова имат само бизнесмена Ангел Куков и Община Пловдив не е точна.

Според адвокат Паулина Христева и наследниците на известния адвокат от миналото Георги Семерджиев имат реституирана земя на остров „ Адата“, а Община Пловдив категорично няма никаква собственост на острова. Освен това споменаваният досега в няколко публикации сервитут по принцип не променя формата на собственост на земята.

Наследниците на Семерджиев обмислят няколко различни перспективи за собствеността си, една от които е вариантът за продажба. Те приветстват инициативата на бизнесмена Ангел Куков за обществено обсъждане във връзка с предложението му за устройствен план на западната част на острова и изграждането на пешеходен мост към северния бряг. Като обществено ангажирани граждани смятат да участват в него и да изкажат своето мнение по предложенията за подробен устройствен план, както и по екологичните въпроси за съхранението на растителните и животинските видове на острова.

Адвокатът Георги Семерджиев е оцелял от Баташкото клане като бебе и заедно с майка си Велика и по-големия си брат са разквартирувани в Пловдив, конвоирани от заптиета. След освобождението на България той, подпомогнат от брат си завършва с първия випуск специалност право в Софийския университет и се реализира се като един от най-изтъкнатите пловдивски адвокати. Като енергичен деятел за развитието на кооперативното дело в България той е един от създателите на банка „Задруга“ и член на нейния управителен съвет.

Братът на Георги – Ангел Семерджиев, става виден деятел на Съединението на България. Той е заклет агент и куриер на оглавявания от Захари Стоянов комитет и посещава тайни сбирки в неговия дом. В неговата печатница „Напредък“ ( после „Нова Заря“) се печата програмата и уставът на Българския таен централен революционен комитет, вестник „Борба“ на Захари Стоянов и Възванието за Съединението. Създава вестник „Пловдив“, който съществува 22 години и се утвърждава като водещият пловдивски вестник, който се развива като национален всекидневник.

Ангел Семерджиев приветства княз Фердинанд на Първото пловдивско изложение от името на гражданството. Изпълнява функциите на кмет на град Пловдив през 1893 г. (1 април – 1 юни) като председател на градската тричленна комисия, по което време започва озеленяването на пловдивския хълм Бунарджика. И двамата братя оставят своеобразна и ярка следа в историята на града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина