БългарияГрадътЖивотИмоти в ПловдивНовини

Лек спад на цените на недвижимите имоти у нас

Без значителни промени на пазара на недвижими имоти у нас, през третото тримесечие на годината се наблюдава лек спад на цените на жилищата. Това показва анализът на агенция за недвижими имоти Arco Real Estate.

От компанията отчитат, че у купувачите на недвижими имоти се забелязва повече разум, като те не бързат да влизат в сделка, взимайки емоционални решения. Отчетите показват, че често се стига до намаляване на началната продажна цена на имота, а продавачите са склонни на компромиси.

В София, например, се забелязва спад на сключените сделки, сравнено с предходното тримесечие – 7001 срещу 8615. Спадове се забелязват още в Пловдив и Варна, но за сметка на това има ръст в Бургас – 1931 сделки срещу 1736 за предходните три месеца.

Общият брой сключени сделки на територията на страната за третото тримесечие е 54 277, което е съвсем по-малко от второто – 54 371. Налице е спад в сравнение със същия период от годината през 2022, когато сключените сделки са били 62 459 на брой.

Какво ни очаква на пазара на недвижими имоти до края на годината?

Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент са между 1600 – 1800 евро/кв.м., а за тристаен между 1500 – 1700 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. В центъра на Столицата и районите от широкия център цените стартират от 1800 евро/кв.м., като средната цена за района на идеален център е около 2500 евро/кв.м., отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

Най-предпочитани от купувачите остават Южните райони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги и детски и учебни заведения.

През третото тримесечие на годината в компанията се отчита лек спад при търсенето на къщи и офис и търговски площи.

Къде се търсят най-често недвижими имоти в столицата?

През третото тримесечие на 2023г. не се наблюдават сериозни промени при предлаганите имоти спрямо предните три месеца на годината. Най-предлагани отново са двустайните и тристайните апартаменти незавършено строителство, около етап груб строеж.

Най-активно е предлагането в районите Малинова долина, Витоша, Овча купел, поради активното строене на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро/кв.м. до около 2000 евро/кв.м., в зависимост от фазата на завършеност на имота, местоположението, характеристиките му и възможността за предлагане на паркомясто или гараж.

Предлагането на къщи в близост до София е ограничено. В последно време се наблюдава предлагане на модерни редови къщи, строящи се в покрайнините на София. Обикновено този тип имоти са луксозни и комфортни, но и цените им са високи.

Предлагането на офис и търговски площи остава ограничено и през това тримесечие на 2023г.

Какво се случва в Пловдив?

Съществени промени през третото тримесечие на 2023г. на пазара не недвижими имоти не се наблюдават и в Пловдив. Според данни на Arco Real Estate се отбелязва лек спад в търсенето, но спад в цените продължава да не се наблюдава.

В зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение, средните цени могат да варират от 800 до около 1200 евро/кв.м. Предпочитани райони в града са Тракия, район Централен, район Западен. По данни на агенцията не се наблюдава интерес при търсенето на търговски и офис площи, както и на парцели.

 Основен дял при предлагането заемат апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски, където средните цени са между 1000-1400 евро/кв.м., Парк Отдих и Култура отново със средни цени в същия диапазон 1000-1400 евро/кв.м., Кючук Париж, Южен и Остромила, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв.м., Тракия със средни цени от 1000-1200 евро/кв.м. и Центъра с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв.м.

Умерено търсене на ваканционни имоти

През третото тримесечие на годината при пазара на ваканционни имоти не се наблюдават сериозни разлики спрямо предходното тримесечие. Търсенето е умерено, интересът от страна на купувачите е слаб.

Цените на имотите в хубавите комплекси остават около 1000 евро/кв.м., но могат да се намерят имоти и на по-ниски цени, в зависимост от местоположението и качеството на конкретния имот. Предпочитани от клиентите са имоти с хубава локация и в близост до морския бряг.

Най-предлаганите имоти и през това тримесечие остават двустайните апартаменти и студиата. Най-активно е предлагането в Слънчев бряг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина