Индустрията привлича студенти от ТУ– Пловдив за летен стаж

Градът Изпод тепето Новини

Близо шестдесет от най-големите работодатели в България дойдоха днес в Техническия университет – филиал Пловдив, за да предложат летен стаж и възможности за почасова и постоянна работа на бъдещите инженери и IT-специалисти. Форумът „Стажове“ се провежда за десети път. Индустриалните компании, които се представят тук имат квалифициран персонал, общо надхвърлящ 22 000 служители и инженери. Най-големият работодател на форум „Стажове“ е фирма Електроенергиен системен оператор ЕАД с персонал от над 4000 висококвалифицирани специалисти, следвана от АББ България ЕООД и КЦМ 2000 АД с по над 2500 служители, три компании на немската Либхер  с общо 2320 служители, Елаците мед АД с 1850 служители и редица други.

При откриването директорът на Техническия университет – филиал Пловдив проф. д-р Въльо Николов заяви: „ Форум „Стажове“ е важен за нашите студенти, за да се подготвят по-добре в бъдещата си кариера. Но летните стажове носят плюсове и в обучението, защото студентите ни вече започват да търсят от нас преподавателите по-задълбочени знания в определени области.  Форум „Стажове“ се провежда за 10-ти път и се утвърди като добра форма на среща на студенти и работодатели.“

Форумът предизвика невероятен интерес сред бъдещите инженери и за час и половина след откриването му бе разгледан от над 350 студенти, като се очаква че до края на работния ден ще го посетят още 500-550 бъдещи инженери. Третокурсниците и четвърткурсниците от Техническия университет – филиал Пловдив  вече са добре информирани и знаят какво да търсят сред големия поток информация, предлаган от фирмите. Те обаче все още се притесняват да питат за заплащането на летния стаж. Първокурсникът Иван Гроздев учи в специалност „Електротехника“ и е за първи път на такъв форум. Той споделя : „Оглеждам различните компании, за да преценя накъде мога професионално да се развивам. Аз вече си имам стажантска работа в Пловдив, но това не пречи да видя и други възможности. Стажът ще ми даде не само заплащане, но и информация как мога и аз сам да започна свой бизнес, когато завърша.“

Нуждите на индустрията 

Байрие Исмаил, ръководител на отдел „Човешки ресурси“ във  фирма Кяшиф, град Джебел е откровена: спешно търсим инженери за третия ни завод, който след няколко месеца ще бъде готов. Тя казва, че вече имат инженери, завършили в Пловдив, имат и стажанти, които са били при тях и е важно отново да ги привлекат. С месечната заработка в компанията студентите могат да си наемат квартира, а в събота и неделя могат да отскачат на море в близката Гърция, обяснява Байрие Исмаил.

Ивелина Балева – специалист „Човешки ресурси“ в Оптикс – Панагюрище пък привлича студенти с друго – работа в сложния оптически бранш, защото Панагюрище е центърът на оптическата индустрия в България. „Най-често стажантите ни са от Пловдив и София, които използват споделено пътуване, за да дойдат на работа. Имаме стажанти, които са правили при нас по два и дори три летни стажа. Защото им е интересно и защото плащаме добре“ – казва Ивелина Балева.

На щанда на КЦМ 2000 АД обясняват на бъдещите стажанти, че през трите летни месеца ще получават заплата и социални придобивки равни с тази на работещите в предприятието –  храна, транспорт, социални осигуровки, надбавки за добра работа. А за най-силните студенти бе представена възможност да кандидатстват за специалните стипендии на металургичното предприятие.

Работа плюс още обучение – това е силната страна на офертата на Айгер инженеринг, обяснява Десислава Шентова – HR специалист в машиностроителното предприятие. Ние предлагаме допълнително обучение в собствената ни Айгер академия, така че студентите получават още знания плюс заплащането,  заключи тя.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.