ГрадътКултураНовини

Експерти по мозайки от цял свят се срещат в Пловдив

XIV-тата Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ) започва днес в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Форумът ще продължи до 28 октомври. Той се провежда по покана и с домакинството на Община Пловдив, в партньорство с фондация „Балканско наследство“ и под патронажа на Министерство на културата. За откриването пристига президентът на организацията Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим. Той заедно с Dr. Joan Weinstein – директор на Getty Foundation, ще открият форума.

Събитието се организира за първи път в нашата страна като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство на Пловдив. Епископската базилика на Филипопол е във фокуса на събитието, в което ще участват повече от 200 делегати от 20 различни страни – от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка.

Конференцията ще бъде свидетелство и за яркото ни присъствие в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Очаква се градът ни да посрещне експерти от цял свят, международно признати лектори и учени.

Сред лекторите на конференцията са: Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари, Дора Иванова, Димитриос Макрис, Стефания Хлувераки, Монсерт Пуже И Дорка, Фади Балаави, Евелин Шантрьо, Кутал Горкай и много други.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина