Безработицата в Пловдив е под 4%

Градът Новини

Ст. Стоянов: След икономическата криза, породена от COVID-19, се очаква нова вълна от инвеститори в Източна Европа

„Икономиката в Пловдив и региона изживява своя Ренесанс, е оценката на  анализаторите“, заяви зам.-кметът при представянето на отчета за ресор „Бизнес развитие“.

Стефан Стоянов: Пловдив е абсолютен лидер във внедряването на облачни платформи в дистанционното обучение

В Пловдив безработицата след мерките, въведени заради COVID-19, отново е в своите нормални граници и е под 4%. При отчетени 5,9 % хора от региона, които са на свободния пазар на труда през май, 4,5% през август, тенденцията е към значително спадане на броя на безработните.

През последните 18 месеца в Пловдив и Тракия икономическа зона са реализирани 4 инвестиции клас „А”, а общата стойност на инвестициите е близо 60 милиона лева с близо 300 новоразкрити работни места. 45 000 кв. м. са новите офис площи клас „А“, които се строят в момента и които ще осигурят 5000 нови работни места в ИТ и аутсорсинг индустрията в следващите няколко години.

„Все повече компании в индустриалните зони могат да наемат нови 100-120 човека. А много производства разшириха пазарите си и трансформираха производството си по време на извънредното положение“, посочи заместник-кметът.

Пловдив е единственият български град отличен от FDI intelligence (издание на “Файненшъл таймс”) в наградите “Средно-големи градове на бъдещето за 2020/21” в категориите „Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции“ и „Ефикасност на разходите“.

„Всяка година се радваме на нови български или чуждестранни инвеститори, които разширяват своите производства или стартират нов бизнес. Към момента се строят чисто нови 6 завода в ТИЗ“, отчете Стефан Стоянов и акцентира на факта, че през 2020 г. Пловдив привлече в рамките на града и първия инвеститор клас „А” – международната чешка компания BTL Industries. „Като членове в европейската асоциация на агенциите за развитие – Eurada, очакваме да изградим нови контакти и да работим за привличането на още много бизнеси“, допълни той.

След икономическата криза, породена от COVID-19, се очаква нова вълна от инвеститори в Източна Европа. „Имаме потенциал за растеж и развитие на производството като цяло и повишаване на общия стандарт на живот“, посочи накрая Стефан Стоянов.

И в следващия период продължава усилената работа на Община Пловдив по привличане на нови големи търговци и производители в региона заедно с Тракия икономическа зона за подпомагане на бизнес средата. В тази връзка стартираха и преговори за партньорство със София и други големи български градове за привличане на още по-сериозни инвестиции за развитие на българската икономика като цяло.

Още по темата: Пловдив очаква финансиране по 6 проекта за учебни бази

Споделете ни във:

1 коментар за “Безработицата в Пловдив е под 4%

  1. Тоя къде живее? Под 4% може да са тези в бюрата по труда, но не и всички безработни! За какви инвестиции говори? Пловдив от 2-ри по население и икономическо развитие, сега е на 8-9-то място в страната. 30 години управляват кметове-демократи! Но, развитие – никакво! Инвестициите са основно в Община “Марица”, която не е Пловдив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.