100 милиона за Водния проект в Пловдив

Градът

Пловдив започва работа по Водния проект. Ще кандидатстваме за финансиране още със старта на новата оперативна програма и проектът ни ще е сред 4-те пилотни на МОСВ. Той ще е на стойност под 100 милиона лева. Дълго съгласуване с ЕК няма да има, тъй като Водният проект няма да надвиши сто милиона лева и процедурата ще мине само през управляващия орган. В предишния програмен период градът ни кандидатства за 142 милиона лева с ДДС, но бе ударено на камък. Сега предстои рестарт на процеса, за който вече е сформирана работна група.

Общината ще има възможност да възстанови ДДС-то, което ще е близо 10 милиона лева. С тези средства ще участва в съфинансирането на проекта, което ще е около 10 процента. Прави се  анализ на заложените параметри и дейностите, които трябва да бъдат извършени, като основен приоритет е модернизирането на пречиствателната станция. Предвижда се още подмяна на 16 км второстепенна канализационна мрежа, 14 км водопроводи и 800 сградни отклонения в четири квартала в район Северен, както и изграждане на разтоварващ канализационен колектор  по бул. Дунав. Допълнителни средства общината ще задели за възстановяване на вътрешнокварталните улици от бордюр до бордюр. Администрацията има намерение да кандидатства за финансиране за извозване на 250-те хиляди тона утайки от пречиствателната станция и за освобождаването на терена.

Договорът за Водния проект се очаква да бъде подписан през януари, а до март да бъдат обявени тръжните процедури за дейностите.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.