АктуалноГрадътНовини

Тежкото финансово състояние на града е причина за преосмисляне на данъчната политика

Увеличават 3 налога, намалят един, останалите за сега няма да се пипат

Предлаганите промени ще бъдат качени на сайта на общината утре и ще стоят един месец за обществено обсъждане

Финансовото състояние на Община Пловдив не е такова, каквото бе представяно от предишното ръководство, заяви кметът Здравко Димитров по време на представяне на новата данъчна политика за града.

„Оказа се, че има много договори, които са подписани от предишната управа в последния момент и те не са обезпечени финансово. В момента одитори проверяват всички сделки, които са подписани в 12 без 5,“ добави той.

По думите му, има много договори, които са сключени без да е осигурено необходимото финансиране, други пък са със завишени стойности. За примери градоначалникът посочи извършената първа копка на реконструкцията на басейна „Младост“, буквално в последния работен ден на предишната управа. Пари за него няма, освен това в проекта са включени и два обекта от капитала на Спортния диспансер, пак без осигурени средства. По същите причини спряхме  мега проектът „Модър – Царевец, както и обществената поръчка за Водния цикъл, която била завишена с 10 млн. лева, поясни Здравко Димитров.

Ресорният заместник-кмет Илия Кирчев изнесе данни, според които „финансовото състояние на Община Пловдив не е много добро“. Събираемостта на приходите към 22.11.2019 е малко под 78%. „До края на годината събираемостта няма да надхвърли 80%,“ прогнозира Кирчев.

Такса битови отпадъци за домакинствата, туристическият данък и налогът за придобиване на имот ще претърпят увеличение, ако предложението бъде прието от Общинския съвет. Това стана ясно днес от изявление на кмета Здравко Димитров на брифинга, който се наложи след участието му е в предаването на БНТ2 „На  фокус: Регионът“. По време на телевизионното интервю новият кмет на Пловдив призна, че част от данъците в града ще се вдигнат.

Изненада: Вдигат такса смет със 100% в Пловдив

Това доведе до вълна от недоволства, политически и граждански коментари.

Заместник-кметът по икономическа политика в Община Пловдив Илия Кирчев даде подробности относно предложението за промени на данъците, което се очаква да бъде публикувано утре на сайта на администрацията, където ще стои по закон един месец, за обществено обсъждане.

„Нашето предложение е Такса „Битови отпадъци“ (ТБО) за домакинствата да стане от 1.5 промила на 1.8 промила. Това ще увеличи средно с 1.20 лв. на месец таксата на един имот.“

Този налог може да се използва само за почистване, извозване и депониране и общината няма право да харчи тези пари за други дейности, посочи той.  Кирчев допълни, че от 1 януари Общината ще плаща по 95 лева за депониране на тон отпадъци, вместо досегашните 57 лева.

ТБО за юридическите лица няма да се увеличава, каза кметът Здравко Димитров, по думите му, практиката показва, че бизнесът ще прехвърли това увеличение върху гражданите, чрез цени.

Вторият данък, който ще търпи корекция нагоре, ако се приеме предложението, е за „прехвърляне на имущество“. Предложението е за увеличение от 0,5 на 100, или от 2.5 на 3%. Събиранията му се влагат за изграждане на нова инфраструктура.

Предложението за „туристическия данък“, който се дължи на база нощувка и зависи от категорията звезди е да се увеличи средно с по 20 стотинки. Така ставката за една звезда става 40 стотинки, 2 – 60 ст., 3- 80 ст., 4 – 1 лв. и 5 звезди –  1.20 лв. Средствата от този данък по закон се използват за подобряване на туристическата инфраструктура.

Най-масовият данък „сгради“ остава същият, каза ресорният зам.-кмет.

По отношение на предизборното си обещание за намаляване на данък МПС, Здравко Димитров заяви, че при него ще се редуцира единият компонент – за киловатите на колите, но само за  автомобилите с Евро 5 и 6. Според анонсираните стойности за тях данъкът ще падне с 10%

Данък сгради няма да се променя.

Заместник-кметът по икономическа политика в Община Пловдив Илия Кирчев мотивира промените, като припомни, че данъците са и средство за провеждане на определени политики. „В продължение на кампанията на кмета Здравко Димитров за подобряване на жизнената среда сме направили нашите предложения, за да превърнем нашия град в по-чист и по-добър град за живеене, като подобрим услугите за гражданите.“

Според Димитров всеки би се съгласил да даде един лев повече, срещу по-добра услуга, която получава и по-добра среда за живот.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

18 коментари

  1. Нагли гербаджии – значи оня лалугер , Маминият, краде 8 години, сега хората на града даже и ще си платят с лихвите…бахти цинизма, баси ужаса…

  2. ДОБРО УТРО МОШЕНИЦИ С МОШЕНИЦИ. СЛАВЧО АТАНАСОВ КОГАТО ВИ КАЗВАШЕ , ЧЕ СТЕ БАТАЛЯСАЛИ ОБЩИНАТА , ВАС ГЬОНСУРАТИ НАГЛИ СЯКАШ СЪС СВЕТЕНА ВОДА ВИ РЪСЕШЕ НИКИ РОЛЕКСА. ЕЙ ДЪЛЪГ ГЛУПАК, КОГА ЩЕ ПРАВИШ ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ПАРТИЙНИЯ СИ ШЕФ МАМИНИЯ КЛЕПТОМАН

  3. Много точно е написано, пари няма!
    Иска се работа, работа работа!
    Да се направи пълен одит така като са го планирали, да се публикува и да се търси отговорност за безхаберието на Императора! И да вземе да се прочистят тези паразитни етажи от хора които просто присъстват ежедневно без да добавят никаква стойност към администрацията!
    Сега е време кметът да вземе да се поогледа дали са използвани всички налични Евро програми и дали няма да се загубят пари по тях че капацитетът който го имаше отдавна е изпарен. Да вземе и да поразпита новия си кмет по култура какво правеха и колко проекта подготвиха докато беше началник на отдела!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина