ГрадътНовини

Първото събитие на „Европейска нощ на учените 2019 “ в Пловдив стартира от АМТИИ

Фокусът е върху Годината на културата, науката, младите в науката и изкуството и новите „умни“ градове

Събитията от програмата на „Европейска нощ на учените 2019“ ще стартират официално на 26 септември от АМТИИ. На следващия ден Академията ще се присъедини към провеждащата се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света „Европейска нощ на учените”.

За Пловдив организацията е обвързана с проект K-TRIO 3 – Учените в триъгълника на знанието (Researchers in Knowledge Тriangle). Проектът K-TRIO 3 – „Европейска нощ на учените“, се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”. АМТИИ „Проф. Асен Диаманидев” – Пловдив е част от консорциум участници, сред които са Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – координатор на проекта, Нов български университет, Тракийски университет, Русенски университет, БАН и Медицински университет – Варна.

В България в програмата освен Пловдив ще се включат още градовете София, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за четвърта поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата и новите технологии, управление и развитие на т. нар. „умни” градове. „Чрез програмата на проекта искаме да доближим изследователите и техните постижения до обществото и най-вече до младите хора. Представените събития в Програмата на Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители, и включват конкурси, събития при открити врати. За родителите и учителите са предвидени ръководени посещения. Организирани са събития, чрез Facebook, а след това и срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, концерт на римския стадион. За да улесним нашите гости, тази година програмата стартира ден по-рано на 26 септември и ще продължи до вечерта на 27 септември и ще приключи с концерт на открито „Магията на българския фолклор”, споделят координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка.

С първото събитие в програмата АМТИИ отваря вратите не само на академията, но и на света – представяне на снимките от фотоконкурса ”Моят град”. Д-р Весела Казашка ще представи участниците, а победителите ще получат грамотите и надградите си. Във фотоконкурса са поканени да участват хора от всички възрасти, които са любознателни пътешественици по света и умеят да погледнат творчески през обектива, но също така и жадуват за споделяне на „уловеното”. Първите 20 фотографии по брой на гласовете в социалната мрежа оформят фотографска изложба. Постерите със снимките ще бъдат изложени на открито в двора на АМТИИ от 25-и септември.

В импровизирано Арт кафе от 16.00 ч. ще бъдат представени интервютата за сборника „ Хора на изкуството. Новото поколение“ и участниците в него – 15 души на изкуството. За трепа година координаторите на проекта доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка представят книга с интервюта с известни пловдивски личности. Първото издание включваше учени от града и бе под надслов „ Университетът – убежище на мисълта. Хора на науката“, миналата година представихме „Хора на изкуството. Многоликите превъплъщения на таланта”, а в тазгодишното издание са включени млади изпълнители, учени от различни сфери на изкуството – класически изпълнители, фолклорни изпълнители, художници, теоретици. Интервютата са от типа анкети – в тях учените отговарят на едни и същи въпроси, които ги представят като личности, включително от непозната за колегите, студентите и широката публика страна. Избраните да попаднат в тази книга отстояват ценностите и политиките, свързани с образованието и науката. Всички те носят харизмата на учени и хора на изкуството, който вдъхновяват млади последователи, разказаха доц. Бъркалова и д-р Казашка.

На 26 септември от 18.00 часа малки художници и техните родители ще имат възможността да развихрят фантазиите си и да участват в творческата работилница „Красотата на природата и човека през очите на малките художници”. В АРТ клас център ще е подготвена работилницата, заредена с материали за рисуване, музика и добро настроение, очакваме малките художници и техните родители да рисуваме с цветовете на радостта.

На 27 септември 2019 година от 17,00 часа Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) също ще отвори врати за посетители – изследователи, млади учени, студенти и широка публика. Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) активно участва в „Европейска нощ на учените 2019“. Темата на първата презентация е „Европа в един променящ се свят – приобщаващи, новаторски и мислещи общества”. Необходимостта от променящи се стереотипи и развиването на нова култура в научните изследвания и иновациите е във фокуса на откритата катедра, която има за цел да помогне на младите хора – студенти и докторанти, да осъзнаят многостранните кариерни възможности пред изследователите, в това число стипендиантите по програмата „Мария Склодовска-Кюри. Иновациите и научноизследователската инфраструктура в България ще бъдат разгледани като ключови фактори за кариерния успех на младите хора на науката и изкуството. Млади учени и докторанти ще се включат в обсъждането с личен пример и въпроси. Наред с перспективите, ще бъдат показани и реални примери за най-успешни кариери на млади изследователи.

Доц. д-р Цанко Гечев ще открие събитието и ще сподели личния си опит като стипендиант по програма „Мария Кюри”, а също ще представи и новите актуални възможности за стипендии и за кариера в ЦРСББ. Добрите практики в тази посока ще бъдат представени от чуждестранни учени, които в момента развиват научната си дейност в ЦРСББ – д-р Рамадос Данускоди (Индия) и д-р Суджит Неракъл („БиоАтлантис” – Ирландия). Те ще споделят професионалния си опит, работа си на няколко континента и връзката между науката и бизнеса. Изследователите също ще разкажат за родните си места и университети.

На 27 септември от 17,00 часа в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – Пловдив ще представи проектът „Live Skills” и възможностите за обучение, които предлага проекта в три програми – „Артмениджмът”, „Културно предприемачество” и „Нови дигитални технологии”. В двора на гимназията ще бъде подредена изложба с творби на нейни възпитаници, която ще бъда открита от 17.00 до 19.00 ч..

На 27 септември от 17.00 часа новите технологии и изкуството се срещат и съчетават в галерия „Анастас“. В приятната и творческа атмосфера на галерията ще се проведе дискусия на тема „Дигиталните номади – творческите професии в цифровата ера“. Участниците се запознаят с възможностите за работа, независима от локацията, кои кариери са подходящи и какви умения са необходими, предизвикателствата на номадството в 21 век. Участниците ще имат възможността да задават въпроси и да получават отговори в зададената посока: възможното бъдеще на Пловдив като „умен град“, ИТ мостовете между миналото и настоящето в нашия град – един от най-старите живи градове в Европа и Европейска столица на културата през 2019 г. В галерия „Анастас” ще се проведе и демонстрация на ученически проекти и изделия на тема „Бъдещето на дизайна”.

От 20.00 часа музиканти ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се проведе фолклорният концерт на открито „Магията на българския фолклор“. За да бъдат активни участници, пловдивчани и гости на града, е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина