АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовини

Бойко Борисов на Епископската базилика: Това е голямо богатство! (ГАЛЕРИЯ)

Премиерът удивен от мозайките и възможностите на бъдещия музей

Иво Дернев

„Това е голямо богатство, Нанси!”. Така премиерът Бойко Борисов обобщи пред президента на фондация „Америка за България” онова, което видя в Епископската базилика днес. Министър-председателят е на посещение в Пловдив, което започна тази сутрин именно от бъдещия музеен комплекс. Той остана удивен от близо двете хиляди квадратни метра мозайки, археологията и всичко, което ще предлага като възможности за изживяване Епископската базилика на Филипопол.

Пред все още строителния обект премиерът бе посрещнат от част от борда на директорите на фондация „Америка за България” и от президента й Нанси Шилър. Обиколката на Борисов започна от втория етаж на музея, където в момента реставраторите подреждат „пъзела” на горния мозаечен под, разкрит от археолозите на обекта.

„Не по мозайките, не стъпвайте по тях”, предупреди министър-председателят журналистите, които влязоха в работната зона на реставраторския екип, ръководен от Елена Кантарева. „Искаме това тук да е музей по най-високите световни стандарти”, обясни Нанси Шилър на Борисов, след като му показа близо 100-те изображения на птици от горния мозаечен слой. Министър- председателят пръв изпробва очилата за виртуална реалност, които го разходиха из автентичната сграда на раннохристиянския храм. „Това е уникално”, възкликна той и подаде устройството на вицето си Томислав Дончев.

После делегацията слезе до долния етаж по изключителното в инженерно отношение спираловидна рампа, която върви точно по контурите на абсидата на древния храм. Долу премиерът видя първия слой мозайки, останките от по-ранната от базиликата сграда, както и откритата преди няколко месеца мраморна стела с надпис на мистичното Дионисово сдружение от трети век.

Борисов посети Епископската базилика днес, тъй като няма да може да присъства на предварителното откриване на музейния комплекс на 26 септември, тъй като трябва да пътува до Южна Корея.

Следващата спирка от разходката на министър-председателя бе обновения площад Централен, а след това той стигна до новата изложбена зала на Гладстон. Той присъства и на откриването на Международния есен технически панаир.

Очаквайте подробности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина