ГрадътКултураНовини

Млади пловдивски автори представят чудовищни мозайки в артистичен проект

Мозайките са навсякъде – можем да ги видим в плочките в домовете ни, по улиците или в най-впечатляващите сгради на ислямската архитектура. Едновременно хаотични и подредени, те следват невидими математически закони.

Група млади пловдивски творци представят четвъртата и последна тема от проекта “Математически чудовища”, част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата 2019. Христо Петров – инициатор на проекта и автор на част от творбите събира Запрянка Василева, Венера Смиленова, Деница Тонева и Дарена Георгиева с авторски графики, Никола Балимезов с фотографии и Анн Демянчук с традиционното украинско изкуство за изрязване на хартия.

“Голямо вдъхновение черпя от легендарния холандския художник Мориц Ешер – неговият свят е толкова необятен, изпълнен с духовност и едновременно с това с безкрайна (математическа) прецизност. Първият ми опит да пресъздам неговите мозайки беше като дете преди 20 години, а днес реших да обединя сили с други артисти и да покажем наши интерпретации на темата за разпределението на пространството.” – казва Христо.

Откриването на изложбата “Мозайки/Tiles” е в Отсреща (ул. Бетовен 12) от 19:00 ч. на 20 септември, а на 21 септември от 11:00 до 13:00 ч. на същото място Христо Петров ще проведе практическа работилница с вход свободен. На 9 октомври изложбата се мести в Математическата гимназия, която е партньор по проекта – с откриване в 10:00 ч. и работилница за учениците и преподавателите от 11:00 ч.

Снимки: https://drive.google.com/drive/folders/1X2-vlRiiVcypNOmJVDhPAA9NMoO3oIgV?usp=sharing

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина