ГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияНовини

Проектът Пловдив- Европейска столица на културата е донесъл ръст от 1% на туризма у нас

Ефектът за града от мащабната инициатива е ръст от 6,5 на сто в посещенията на чужедстранни туристи за времето от януари до август 2019 г. спрямо същия период миналата година

Проектът Пловдив- Европейска столица на културата е увеличил чуждестранните туристи, дошли в България през август тази година с 1%. Ефектът за града от мащабната инициатива е ръст от 6,5 на сто повече чужедстранни посетители за времето от януари до август 2019 г. спрямо същия период миналата година. Тези данни съобщава министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор писмен въпрос на депутката Теодора Халачева (БСП), пише Клуб Z.

„ Само за месец август 2019 г. постъпленията от международен туризъм възлизат на 788 млн. евро, което е ръст от близо 1% спрямо същия месец на 2018 г. Увеличение през август отчита и при туристическите посещения от чужденци с 3,2% като броят им достига 1,707 млн.“, посочва министърът на туризма в отговор до пловдивския депутат Халачева.

Статистическите данни за област Пловдив за периода януари-август 2019 г. също бележат ръст в размер на 6,5% в посещенията на чуждестранни и български граждани, отседнали в места за настаняване с 10 и повече легла. Инициативата „Европейска столица на културата“ е едно от най-значимите европейски културни събития по мащаб и обхват, смята Ангелкова.

По думите й, освен значима културна проява със силно изразена социална насоченост, която за увеличаване на ефективността на социалните политики и социалното приобщаване, „Европейската столица на културата“ играе и ролята на бранд, оказващ влияние върху развитието на градовете и техните периферии.

Цялостният мониторинг и обобщената оценка на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ обаче ще се направи през следващата година, добавя Ангелкова, цитирана от Клуб Z.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина