Духът на Япония превзе Пловдив

Градът Култура Новини

Великолепен спектакъл на японското танцово и музикално изкуство представиха изпълнители от побратимения на Пловдив град Окаяма в Дом на културата „Борис Христов“ вчера вечерта. Традиционният танц Ураджа плени публиката със своя уникалност, хармония и енергичност. Зрителите бяха толкова впечатлени, че се включиха в самия танц на сцената, а сред най-активните беше кметът на Окаяма Масао Омори.

„Японската култура е прочута с изтънчената си кухня и изискани ритуали, с традиционните си изкуства и съвременна поп култура. Уникалните обществени отношения и обичаи в Япония са това, което я превръща в образцов културен модел в цял свят“, заяви в приветствените си думи кметът Здравко Димитров от сцената преди началото на концерта.

„При споменаването на Япония, мнозина се сещат за красивите кимона, за войните – самураи с легендарни бойни умения, за  внушителните сумо – борци (включително нашият Котоошу)  и за спиращите дъха градини с вишневи дървета,“ допълни още Здравко Димитров и предостави думата на кметът на Окаяма Масао Омори.

Той изрази възхищение от посещението си в Града под тепетата: “Благодаря за топлото посрещане. За нас това е първото посещение във Вашия град и сме възхитени. Имате невероятни културни забележителности и история. 47 години са изминали от побратимяването на двата града и за този период още повече сме се сближили,“ заяви Масао Омори и подчерта, че през 2022г. се навършват 50 години от побратимяването и всички от Пловдив са “Добре дошли” в Окаяма.

Истинска изненада за хората в залата беше изпълнението на детската песничка “Над смълчаните полета” от японската трупа.

Инструментите, които зрителите видяха по време на представлението, са забележителни и характерни за японската традиционна музика. Кото (струнен инструмент) и шакухачи (бамбукова флейта) се изработват с японски антропологични характеристики от около 1200 години, а шамисен (ръчен струнен инструмент) има около 400-годишна история. Особено в епохата на Едо (1603-1868) много блестящи музиканти са посветили живота си, за да направят тези инструменти фантастични.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.