Жител на Стария град към зам.-кмета по транспорта: „И Вас щях да уволня, ако можех“

Гласове

„Ако вие не можете да се справите с проблема, ще се справим ние“

7 пъти е спирана водата в Стария град заради аварии

„Искаме оптичен интернет и такива екстри, но за нас няма“

Стефка Георгиева

Един от големите проблеми, които терзаят жителите на Стария град, е регулирането на преминаващите автомобили през резервата. Именно по този повод се организира трето поредно обществено обсъждане в Балабанова къща, което се превърна по-скоро в обществена свада. Упреците започнаха още преди да се представят присъстващите от местната власт. Възрастен мъж се провикна: „Къде е кмета? Ние знаем кой решава! Това е третото обсъждане и той не идва. Пълно неуважение!“

Все пак, на срещата с жителите и бизнеса в Стария град присъстваха Георги Маринов – зам.-кмет по „Обществен ред и сигурност“, Златин Велев – зам.-кмет по транспорта в града под тепетата, Александър Държиков – зам.-кмет по културата и Георги Стаменов – кмет на район „Централен“. Те трудно взеха думата от съкварталците. Емоциите ескалираха и хората не въздържаха негодуванието си, за да изслуша присъстващите кметове. 

„Оправихте 2 улици и това е. Може ли 50-метров участък да се ремонтира два месеца? Ако тези работници бяха мои, щях да ги уволня веднага, барабар с Вас“, заяви един от присъстващите директно на Златин Велев. Хората са на мнение, че ако местната управа не може да се справи с проблема, ще се справят сами. „Три бариери ни решават проблемите. Като нямате пари, ние ще ги съберем. Готови сме дори на това“, заяви друг от присъстващите, който предложи да учреди и сдружение.

Оказа се, че вече има две сдружения в Стария град. Първото от тях е учредено преди малко повече от година и е на живущите в резервата, а второто е от около месец и в него са включени представителите на бизнеса. 

Предложенията валяха от всички краища на залата в Балабановата къща. Първото от тях бе за регулиране на автомобилите, които зареждат търговските обекти. Предложи се магазините и заведенията да се обслужват два пъти в деня – веднъж от 6 до 8:30 сутринта и втори път след 18:00 часа. „Това и сега го има, но заради онея на бариерата, дето си бъркат в носа, нищо не става като хората“, подхвърли друг господин от публиката.

Подхванаха се и темите за ремонтните дейности не само на улиците, но и на къщите. Жителите са единодушни, че не може да се прави ремонт на улици, без да се предвиди подмяна на тръбите за прави и обратни води, с които и в момента има сериозен проблем. „От началото на годината седем пъти ни спират водата заради аварии.“ „И улично осветление няма като хората.“ „И ние искаме оптичен интернет, и такива екстри, но за нас няма.“ Такива реплики летяха една след друга, а общественото негодувание продължаваше да се повишава. 

Млада дама с дете на ръце, бе многократно прекъсвана от присъстващите, но след около 30 минути успя да вземе думата. Тя постави въпроса за автомобилите на фирми, които извършват ремонтни дейности. За достъп на такъв автомобил се заплаща сума в размер между 30 и 50 лева. Освен това, жителят който иска да подмени дограмата си или да направи изолация на къщата, трябва да представи големия талон на автомобила. „Това е абсурдно и невъзможно. Хем искате да стопанисваме добре сградите си, хем да мислим за пропуски. Че то да не е една кола?! Да събираме пари за ремонт или за пропуски?“, попита друг от присъстващите, който се присъедини към мнението на дамата.

„А тези, които живеят преди бариерата? Няма къде да паркираме автомобилите си, защото някой е решил, че му се пие кафе в Стария град и ми спира пред вратата. Полицаите вече дори не ми вярват къде живея! Ни лични карти искат да видят, ни талони!“, заяви друга жена, чиито дом е в пределите на Стария град. „Ми преместете се след бариерата“ и „Да преместим бариерата“, бяха отговорите, които тя получи от други жители на резервата.

Предложиха се още изграждането на джобове по някои от улиците. Но в крайна сметка се стигна до едно общо твърдение от страна на хората – никой не знае колко автомобила и колко паркоместа има в Стария град, а местната администрация не бе подготвена да отговори на този въпрос. Според жителите на квартала, най-големия проблем не са нито заведенията, нито живущите, а приходящите хора, които си оставят колите където видят, включително пред изградените гаражи.

„Искам по ул. „Цанко Лавренов“ да не минават коли от 9:00 до 12:00 часа“, отсече възрастен господин, който бе фрапиран от ситуация, на която е станал свидетел. „Една жена на около 90-годишна възраст от група японски туристи прави път на някакъв си лъскав джип, за да не я сгази. Къде го има това? Туристи да правят път на колите…“, възмущаваше се човекът.

В крайна сметка, макар упоритите опити на някои от присъстващите, до нормален тон и обсъждане така и не се стигна. Все пак хората се съгласиха, че решение няма как да бъде взето на момента, но за тях е важно да бъдат изслушани.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.