Само четирима от ПУ застанаха зад студентите си в декларация срещу натиска върху протеста им

Гласове

Image title
Малцина от преподавателите в ПУ застанаха зад декларацията на българските академици, които защитават студентските протести и застават срещу властта, която употребява тоталитарни практики за контрол и натиск върху автономията на университетите. В списъка от 90 университетски преподавателя от цялата страна от Пловдив застават с имената си единствено Антоанета Дончева, Клео Протохристова, Светла Черпокова и Слава Янакиева. Всички други пасуват, въпреки че повечето от тях имат позиция по всичко онова, което се случва в държавата. Ето и днешната декларация на преподавателите подкрепящи студентския протест, във връзка с позицията на правителството и Националното представителство на студентските съвети (НПСС), относно окупацията на университети в страната:

Уважаеми колеги,
Свидетели сме на използването на различни форми на натиск върху студентите, които изразяват своя протест срещу лъжата и мафиотизирането на българската политическа и обществена среда. Всички тоталитарни форми на манипулация на общественото съзнание са в ход. Политиката на „извиване на ръце” е прикривана зад привидната загриженост за „демократичното право на свободен достъп” до окупираното университетско пространство. Така се прикрива действителният адресат на студентското недоволство – правителството и Народното събрание на Република България. Управляващите продължават да твърдят, че този протест не ги интересува, „защото студентите нямат право на политически искания”. Съгласно Хартата за правата на студентите от Европейския съюз: „всички студенти имат правото на свободно изразяване и това не бива да бъде ограничавано единствено до проблемите на тяхното образование” (чл.14).
Обявената от министър Клисарова „среща с протестиращите студенти” (както и с представители на университетските студентски съвети) беше използвана, за да се реализира основната цел: отхвърляне на окупацията на университетите и сплашване на нейните привърженици. Употребата на подобни тоталитарни практики за контрол и натиск върху инакомислещите е това, което в действителност нарушава автономията на висшите училища. Със своята декларация НПСС демонстрира отказ от изпълнението на мисията си да представлява, защитава и подкрепя правата на всички студенти.
Ние заявяваме, че подобна политическа намеса в автономията на университетите е заплаха срещу устоите на демокрацията в Република България. Привикването на недоволните на подобни „срещи” е опит за директен партиен контрол върху студентите и преподавателите, които ги подкрепят, и това още веднъж делегитимира настоящото правителство. Тези практики нямат място в едно демократично общество.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.