Радан Кънев: Компенсациите за бизнеса в България са най-слабите в ЕК и не достигат до хората

Власт Гласове Избори 2021 Новини

„Нужна е спешна актуализация на бюджета и нови, разумни мерки за компенсация“

Същинският проблем не е, че ресторантите не работят. Те не работят никъде в Европа. И със сегашните темпове на ваксинация и развитие на “британския щам” на Ковид-19 е твърде възможно да се наложат нови ограничения. Това коментира в личния си профил във Facebook евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДСБ). Той разкритикува мерките за подкрепа на заетите в ресторантьорството и очерта три основни проблема.

“Проблемите са, че:

  1. Мерките за компенсация (24 лв. на ден на работник и 20% от оборот за предишни периоди) са крайно недостатъчни да предотвратят фалит. Никъде в ЕС няма толкова слаби компенсации.
  2. Дори тези мерки не достигат до работниците и фирмите. Обработването на документите е бавно, ограничителните условия – безкрайни, дори при обработени заявки, парите не идват.
  3. Мерките не отчитат напълно различната ситуация на малките семейни ресторанти и заведения. В тях няма наети работници извън собствениците (обичайно самонаети лица), оборотът не формира печалба, а единствено наем/ипотека, разплащане с доставчици и доход на собствениците/семейството. В този случай, 20% е подигравка.”

Според него е нужна спешна актуализация на бюджета и нови, разумни мерки за компенсация. По думите му, те ще позволят при “разхлабване” на мерките да бъдат насърчени заведения да останат доброволно затворени, а при “трета вълна” – да има ново общо затваряне без фалити.

“Това, разбира се, не се отнася само до ресторантьорския бизнес, но той е в момента в новинарските емисии”, категоричен е Кънев.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.