Първа копка за 37 милиона евро под поройния дъжд

Гласове

Ще върви по вода на бъдещия завод на „одело Фарба Лайтинг Груп“ край Пловдив, в който ще се произвеждат задни светлини за Мерцедес

Инвестицията на Асеновградско шосе ще осигури 400 работни места

От тук ще изнасяме годишно продукция на стойност 400 милиона долара, съобщи президентът на гигантската компания Ахмет Байрактар

Министърът на икономиката: Инвеститорите вече не говорят за корупция или нещо друго, а за работната сила

Наближава следващата стъпка- за идването на голям автомобилен производител, пожела си кметът на Пловдив Иван Тотев

По вода ще му върви на бъдещия завод на гиганта „одело Фарба Лайтинг Груп“ край Пловдив. Под проливния дъжд по обяд бе направена първата копка на високотехнологичното предприятие, в което ще се произвеждат задните светлини за Мерцедес. То ще се намира на Асеновградско шосе, в близост до КЦМ. Старт на инвестицията на обща стойност 37 милиона евро даде президентът на компанията Ахмет Байрактар. За символичното полагане на темела на завода пристигнаха министърът на икономиката Емил Караниколов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. В церемонията под дъжда се включиха кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на Община Куклен- Мария Белчева, на чиято територия се намират закупените 92 хиляди квадратни метра от инвеститорите.

Творим светлина с вдъхновение и със собствени технологии от 1935г. Днес работим за Мерцедес, Ауди, Форд, Фолксваген, Тойота. Имаме мощности в Турция, Словения, Германия, а скоро и в Пловдив, обясни президентът на „одело Фарба Лайтинг Груп“ Ахмет Байрактар. Той уточни, че инвестицията на компанията предвижда изграждане първо на три завода и парк за поддоставчици площ от 21 хиляди квадратни метра. Другите близо 70 хиляди кв.м. остават отворени за бъдещи инвестиции, за каквито вече се мисли. Плановете на дружеството е до 2023г. в предприятието им край Пловдив да работят 400 души. От тук ще изнасяме годишно продукция на стойност 400 милиона долара. Предвидили сме и изграждането на научно-развоен център в София, клон на големия ни в Щутгарт, в който ще работят 40 инженери. Подкрепата от страна на всички институции е основният фактор да решим да инвестираме тук, допълни Байрактар.

Той не скри, че близо 400 българи работят в завода на компанията в Бурса и подчерта, че синергията ще направи по-силни Балканите.

Всички усещаме, че ще ни върви по вода, каза с усмивка в пороя министърът на икономиката Емил Караниколов. Новият завод е обещаващо начало, но и сериозен актив на страната, тъй като ще привлече вниманието на още повече чужди инвеститори, подчерта министърът и връчи на Ахмет Байрактар сертификат за инвеститор от Клас А. Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев припомни на гостите на церемонията, че първият разговор с представителите на компанията е направен през 2016г.

Край Пловдив вече имаме заводи за помпи, за кабели, за коленни валове, сега и за задни светлини. Наближава следващата стъпка- за идването на голям автомобилен производител, пожела си кметът на Пловдив Иван Тотев. Той предположи пред инвеститорите, че до 5-6 години вероятно Пловдив и Асеновград ще бъдат едно и им припомни, че до месец ще бъде подписана концесията за летището, което ще направи още по-привлекателен района. Мястото за инвестиция тук е ключово. Можем да поговорим с г-н Байрактар и за научно-развойния център, тъй като можем да му предложим добри опции, директно мина на преговори с инвеститора Тотев.

По време на церемонията председателят на Тракия икономическа зона Пламен Панчев заяви, че в клъстера вече има 184 инвеститора. Това е отлично развиващ се проект на европейско ниво, похвали се той.

От германското подразделение на „одело Фарба България“ подариха на Ахмет Байрактар кутия с позитивната енергия на всички служители на компанията, която да бъде вградена в основите на новия завод край Пловдив. Това е чистата енергия на цялата група, казаха гостите от Германия.

Считам, че вече имаме потенциала в България да се произвеждат не само цели автомобили, а и електромобили, камиони и бусове. Имаме и кадрите. Разбира се, по темата образование ще трябва поработим сериозно, защото инвеститорите вече не говорят за корупция или нещо друго, а за работната сила. Това се отнася за целия европейски съюз. Сега правителството прие редица мерки по изменение Закона за визити, за сините карти за висококвалифицираните специалисти. Вече са готови и одобрени междуправителствените споразумение с Армения и Молдова, като се очаква следващия месец това да се случи и с Украйна. В момента очаквам бизнесът сам да покаже какви са първите пречки по „вноса на кадри”, за да можем да ги изчистим. Когато дойде инвеститор при нас, воден от ниските заплати в България, го уведомявам, че скоро няма де така, защото идват все повече инвеститори. В момента само в Агенцията за насърчаване на инвестициите имаме 20 заявления, от които две са за Пловдив. Едното е за разширяване на завод, другото е за нов, обясни след церемонията министърът на икономиката Емил Караниколов. Неговото очакване е лентата на новия завод да бъде отрязана след по-малко от година.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.