ГласовеМнения

По-големи правомощия, диалог с гилдиите и обществеността, естетизация в платформите на кандидатите за Главен архитект

Арх. Хубена Салджиева предлага  Създаване на Наредба за естетизация и градски дизайн, държи на публичността, обществените обсъждания и конкурсите

Арх. Илко Николов смята, че Главният архитект трябва да е с ранг на зам.-кмет, към който да бъде създадена експертно-обществена специализирана комисия

Арх. Цоневски иска да прави стадион Пловдив и детски град на Младежкия хълм, предлага държавата да отпусне няколко милиарда за ревитализация на паметниците на културата, по примера на програмата за саниране

Иво Дернев

По-големи правомощия, диалог с гилдиите и обществеността, естетизация. Това бяха част от акцентите в концепциите на тримата кандидати за Главен архитект на Пловдив. Хубена Салджиева, Илко Николов и Цветелин Цоневски представиха визиите си за градоустройството и развитието на Пловдив публично, в пленарната зала на местния парламент вчера. Да се запознаят с идеите им в ОбС дойдоха единици граждани, няколко представители на КАБ и куп поддръжници на най-младия кандидат- арх. Цоневски. Според архитекти, има политическо решение именно общинският съветник от партньорската на ГЕРБ в местната власт партия Кауза Пловдив да поеме така ключовия административен пост.

Модератор на публичното представяне бе председателят на КАБ- Пловдив- арх. Петко Костадинов. Той припомни, че изборът на Главен архитект е изключително важен, още повече, че следващите две години ще преминат под знака на строителството.

Създаване на Наредба за естетизация и градски дизайн е една от интересните идеи в концепцията на арх. Хубена Салджиева. Според нея, в момента Главният архитект е неразпознаваем, остава скрит за общността и има недостъпност до неговата работа. Той е с ранга на обикновен общински служител. Това трябва да се промени, подчерта арх. Салджиева. Именно публичността на фигурата Главен архитект бе основният акцент в концепцията й. Тя на няколко пъти заяви, че държи на обществените обсъждания по градоустройствени теми и конкретни архитектурни казуси. Подчерта, че трябва да бъде заложено на конкурсното начало, което в момента тотално отсъства. Допълни, че администрацията трябва да бъде отворена към гражданите, които да участват във взимането на решения. Арх. Салджиева залага на взаимодействие с медиите за по-детайлно информиране на обществеността. Няма диалог между общината и общността. Липсва свободен достъп на гражданите до информация, изброи тя някои от пунктовете, които правят Пловдив по- малко привлекателен град за живеене.

Арх. Салджиева залага на развитие на зоната около река Марица, изработване на карта на екологичните проблеми, въвеждане на електронна община.

За тенденция на липса на контакт между администрацията и ресорните гилдии и общността говори и другият кандидат за Главен архитект- бившият председател на Общинския съвет Илко Николов. Той е категоричен, че е нужна промяна на структурните звена в общинската администрация, а Главният архитект трябва да е със статут и ранг на заместник кмет, без политически и други задни мисли. Смята още, че е нужно повече участие на граждански организации и НПО-та във взимането на ключовите за града решения и предлага създаване на специализирана комисия към Главния архитект, която да не е постоянна, а да се сформира спрямо конкретния казус. Арх. Николов препоръчва създаването на общинско предприятие по управление на процесите, свързани с прилагане на Общия устройствен план.  

Арх. Николов смята, че ОУП трябва да обхваща цялата територия на ареала, а не да е само в рамките на Община Пловдив. Той посочи като недъг това, че изменението на ПУП-овете не се качват на сайта на общината. Също залага на естетизацията.

Единственият кандидат, който стана от мястото си, за да говори от трибуната на местния парламент, бе Цветелин Цоневски. Неговата презентация изненада присъстващите с продължителността си и малкото конкретика. С дълги паузи между изреченията арх. Цоневски започна отдалеч. Стартира представянето си със семейни снимки и кратка история за себе си. Каза, че участва в надпреварата, провокиран от приятели и познати, които му казали, че е подходящ за Главен архитект на Пловдив. Определя се като отговорен, дипломатичен, взискателен, лидер на екипи. Обясни, че има 11 години практика в инвестиционното проектиране, че участва в три компании, изпълняващи множество обществени поръчки и има зад гърба си над 600 инвестиционни проекта. Провокирани от професионалната му история се разровихме в сайта на семейното му архитектурно студио. То е проектирало конна база Тракиец например. Интересното е, че в сайта има публикувани няколко концептуални проекта за мащабни спортни обекти. Случайно или не, това съвпада с ресора на лидера на Кауза Пловдив, който слушаше презентацията на арх. Цоневски- зам.-кметът по спорта Георги Титюков.

Посоката и погледът на Главния архитект е най-ключовото му качество като визионер, започна общо, без да навлиза в детайл арх. Цоневски. Разходи публиката, предимно негови поддръжници,  от Аристотел за градоустройството, та до бъдещето. Презентацията му се осланяше на пожелателността, не на конкретиката. Заяви, че е за промяната на Главния архитект в общинската йерархия, но и даде знак, че може да развие идеите си със запазване на сегашната ситуация.

Смята, че устойчивото развитие на Пловдив е в цялата зона на влияние на града, а не в рамките на общината. Както смятат и другите двама кандидати.

Цоневски е на мнение, че съвременното градско планиране може да е с поглед напред за период от не повече от 10-12 години. Говори за интелигентни градове, които преливат в интуитивни градове. Без да даде пример как точно ще превърне Пловдив първо в интелигентен, а после в интуитивен град като Главен архитект.

Пловдив ще е Европейска столица на културата винаги. Това, че някой ни е признал, е един плюс, каза арх. Цоневски. Заяви, че когато изградим инфраструктурата за ЕСК- тогава. Което изпрати притеснителен сигнал до архитектите в залата, тъй като именно тази инфраструктура трябва да е тоталният приоритет за града в следващата година.

Бе отбелязал като акценти в презентацията си „културната идентичност и брандиране на града”, „градския дизайн”, „интегрирания подход”, „ревитализация и социализация на публичните пространства”, „създаване на град на младежта”. Но не даде нито един конкретен пример  как би изпълнил тези добри намерения. Заяви, че недвижимите културни ценности трябва да са приоритет на държавата и те могат да бъдат ревитализирани с още няколко милиарда лева, на принципа на програмата за саниране. И не пропусна друг основен приоритет- стадион Пловдив. Главният архитект трябва да е лидер, визионер и дипломат, каза на финал арх. Цоневски.

Под тепето зададе няколко въпроса на сочения за фаворит за поста Главен архитект- Цветелин Цоневски. Единият бе колко пъти като общински съветник се е изказвал от същата тази трибуна в местния парламент по градоустройствени теми и архитектурни казуси. Десетки пъти съм се изказвал, отговори той. И даде за пример естетизацията при санирането и реализирането на обща визия за парковата среда.

Попитахме го още как един визионер вижда бъдещето на стадион Пловдив и дали това е реализуемо въобще, както и дали е целесъобразно. Арх. Цоневски отговори емоционално, но неубедително. Каза, че от 10-годишен е по стадионите и не може да приеме факта, че градът няма нормално функциониращо съоръжение. Това ми липсва, подчерта той. Определи стадион Пловдив като изключителен приоритет. Може да се търси ключов инвеститор, предположи той. Смята, че стадионът може да се самоиздържа, ако на него мачовете си играят пловдивските футболни отбори. И заяви, че Лаута и Коматево са подходящи за тренировъчни бази.

Попитахме го и какво представлява маркираната в концепцията му идея за младежки град. Отговорът бе, че това може да е проект за Младежкия хълм. А на микрофон Под тепето припомни, че има такъв проект на германски архитекти за Пловдив 2019, който бе и част от апликационната книга, с която Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата.

Днес тримата кандидати за Главен архитект ще излязат пред комисията, която трябва да вземе решение кой е най-достоен. Предстои да разберем.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Били 4 кандидата ! Неее 3-ма са – Гласуваш за Илко, получаваш Хубена и обратно. Този Цоневски ако не беше от Тютюковата измислена партия нямаше и да муем за него. Какво е сътворил досега – поне един клозет ? Дали е чувал за основния закон – ЗУТ или ще го учи в движение като началника си и

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина