ГласовеМнения

Пловдивчанин е създател на мобилно приложение, което възпитава в любов към книгите

В „Приказки с Джиджи” папагалче събира истории от цял свят и ги разказва

Майки и татковци използват приложението за приспиване на малчуганите

Ползването на мобилни телефони и таблети от деца може да е не само лошо. Когато родителите подбират приложенията то може да е занимание с възпитателен ефект. Доказва го с работата си пловдивчанинът Александър Атанасов – създател на мобилното приложение за деца – „Приказки с Джиджи”.

Младият бизнесмен е работил за сайт за запознанства за пълнолетни, след това за хазартни игри, а днес има собствена ИТ фирма You plus We. За новаторските му идеи в разработката на мобилни приложения и конкретно за  „Приказки с Джиджи” с него разговаря стажант репортерът Йоана Иванова

Раждането на Папагалчето Джидижи е нещо много различно от предишните проекти на Александър. Идеята е била да се направи приложение с интересна история и разпознаваеми герои. Проблемът с  популярните герои обаче е, че повечето са собственост на някоя компания, така че Александър не могъл да ги използва. Ако си измисли собствени пък, едва ли ще има голям интерес към тях. Тогава се досеща, че приказките спадат към народното творчество, т.е. те са общо достояние и може свободно да ги разпространява. Оказва се, че приложения с приказки за деца няма много, а съществуващите не са достатъчно добре изработени или съдържат само една-две истории. Така създава „Приказки с Джиджи”, които са илюстрирани и озвучени на български, английски, немски, испански и португалски език. Илюстрациите са дело на български художници и са вдъхновени от стила на старите детски книжки и филмчета. Сашо и екипът му откриват, че това изключително много се харесва на малчуганите – по-изчистени картинки, без излишни детайли.

Приложението е налично за Android, iOS и Windows и е безплатно. То съдържа около 50 приказки, които са от класически до модерни, някои са по-малко познати, а има също басни и коледни истории. Във всяка една поуката е ясно изразена накрая.

Александър споделя, че то се използва предимно от родители на малки деца, които ги приспиват с негова помощ. В детските филмчета има прекалено много движение, картината се сменя бързо и това задържа вниманието на малките и съответно им пречи да заспят. В „Приказки с Джиджи” картинките се сменят плавно, а гласът е приспивен…

Цялата статия четете в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина