Организаторите на НОЩ/Пловдив няма да прекратяват провеждането на фестивала

Гласове

Средствата, предвидени за събитието от културния календар, да бъдат използвани в полза на пловдивските музеи, галерии и културни пространства, предлагат от „Отворени изкуства”

Фондация „Отворени изкуства“, организатор на НОЩ/Пловдив, излезе с официална позиция до медиите покрай задочния диалог с кмета Иван Тотев и отказа от общинско финансиране заради него. Екипът на най-голямата частна културна организация под тепетата заявява, че не възнамерява да прекратява провеждането на знаковия фестивал и че тази година той ще се състои на 14 и 15 септември. От „Отворени изкуства” подчертават, че са в готовност да консултират разходването на сумата, която бе предвидена от Община Пловдив за НОЩ/Пловдив 2018 в размер на 40 000 лв., като според тях средствата трябва да бъдат използвани в полза на културните програми на пловдивските музеи, галерии и културни пространства участвали във фестивала.

Ето какво още се казва в позицията на „Отворени изкуства” по повод решението им да откажат общинско финансиране:

„Заплахи, като тези на кмета Иван Тотев, не бива да бъдат толерирани в обществото. Защото те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото сме приели мисията да създаваме култура, но не култура на страха. Поради това ни убеждение управителният съвет на „Отворени изкуства“ реши да откаже гласуваната от Община Пловдив финансова подкрепа по Културен календар 2018 г. за провеждането на фестивала НОЩ/Пловдив 2018 г., която беше тема на отправеното сплашване от страна на кмета.

Фондация „Отворени изкуства“ се надява, че с това си решение ще даде предпоставка за по-високо ниво на уважение за дейността на културните оператори в града и установяване на здравословен културен климат с отстояване на демократични модели на сътрудничество именно преди важната за всички нас Европейска столица на културата – Пловдив 2019.”

Споделете ни във:

3 thoughts on “Организаторите на НОЩ/Пловдив няма да прекратяват провеждането на фестивала

  1. защо веска сега, след толкова години харчене и присвояване на общинската субсидия, чак сега се сети, че може парите да се дадат на музеите, които между другото са държавна собственост и защо общината досега не превеждаше тази субсидия директно на музеите, а я харизваше на весито.

  2. В културният календар събитието е официално предвидено, гласувано и осигурено с ресурси (които при НЕПЛАТЕНОТО СЪУЧАСТИЕ НА ВСИЧКИ ДОБРОВОЛЦИ даже не са потребни за друго, освен угояването на НЕ-избираеми самозванци след приспадане на разноските) и няма нужда ОТРОВЕНИ ИЗКУСТВЕНОСТИ да „консултират“ къде да идат средствата от данъците ни. Да си цицат от спекуланта Дьорд Шорош и да си траят. Кафа от менте АРТаджилъци, защо нямаме КУНСТ?

  3. „…„Отворени изкуства“ реши да откаже гласуваната от Община Пловдив финансова подкрепа по Културен календар 2018 г. за провеждането на фестивала НОЩ/Пловдив 2018 г…“ ПРЕВЕДЕНО НА ЕЗИК СВЕЩЕН КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ НА ВСЕНАРОДНОТО ВЕСЕЛИЕ ОСЪЩЕСТВЕНО ОТ УСИЛИЯ НА НЕПЛАТЕНИ ДОБРОВОЛЦИ „ОТРОВЕНИ ИЗКУСТВЕНОСТИ“ СЕ СЧИТА И ОБЯВЯВА ЗА СОБСТВЕНИК И ГОСПОДАР. Будалите в Източна Румелия са ненадминати ако клъвнат примамката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.