Обвиненият за палежа на ЕВН Николай: Разбрах за пламъците от клипчета в нета

Гласове
С Иван и Сарай работим заедно в доброволчески активности, те ни свързват, подчерта Славчев
Image title
Под тепето откри Николай Славчев, който бе обвинен за палежа на сградата на ЕВН на булевард „6-и септември“ заедно с още двама души. Николай бе задържан на кървавия мач Ботев- Левски, а два дни по-късно бе вкаран в съда за мярка за неотклонение заедно с оператора Георги- Алди Сарай. Славчев бе пуснат под гаранция от 500 лева, а прокуратурата обжалва решението на съда.
– Ти ли запали сградата на 6-ти септември?
– Не, за запалването на сградата на Шести септември, ако може така да се нарече, разбрах от клипчетата в нета и от новините. Доколкото се вижда на клипа, сградата дори не е запалена, а е запален само тротоарът пред нея.

– Знаеш ли какво държат срещу вас полицията и прокуратурата?
– Полицията и прокуратурата нямат никакви преки доказателства срещу нас, че сме извършили палежите, тъй като единственото, което са взели от домовете на всички нас е българско знаме, транспаранти, които бяхме подготвили за протестите, дрехи и тубата на бабата на Георги, с която си пали печката.

Николай в една от инициативите
Николай в една от инициативите

– Какви са отношенията ти с Иван и Сарай?
– Работим заедно по различни доброволчески активности. Георги отразяваше предприетото от нас засаждане на горичка в Пловдив, която в последствие дарихме в общината. Другата ни активност, която осъществяваме заедно, е да събираме дрехи и храна за хора в нужда, които самоиздирваме и им ги предаваме .
– Футболен фен ли си и защо беше задържан на стадион Ботев?
– Да, футболен фен съм. Във връзка с инцидента, който се случи на стадион Ботев, ситуацията беше следната: като фен на Ботев, и на футбола като цяло, съм много против агресията по стадионите и омразата, която се насажда между феновете на различните отбори. Говоря по-специално за феновете на Локомотив и Ботев, защото с тях съм запознат. С цел тази омраза да бъде потушена на мача, присъствах с няколко приятели, които са фенове на Локо Пловдив. Идеята ни беше да покажем толерантност и сплотеност, както и подкрепа на пловдивския футбол. До задържането ми се стигна, след като от Левски започнаха да стрелят със сигнални ракети към нас. Една от ракетите удари момиче, което седеше близо до нас. Веднага се развиках към полицаите: „Не виждате ли какво правят, ще ни изтрепят!“. След това стреляха още някобко пъти и тълпата от хора ме повлече към оградата, както и всички други, които седяха около мен. В този момент нашият отбор вкара гол и всички се скупчиха на оградата. В цялата суматоха, за да се предпазя от смачкване, се бях качил на оградата, но след като всички започнаха да я блъскат, аз се изпуснах и паднах от другата страна. Тогава полицаят ме помоли да остана на място, каквото и направих. Не съм искал да нахлувам на терена и не за това съм отишъл на мача.
– Кога разбра за обвиненията?
– За обвиненията разбрах от адвоката си след повече от 40-часово задържане.

– Притесняваш ли се за случилото се и докъде то ще доведе живота ти?
– Трябва да си луд, за да не се притесниш от подобно нещо, което дори не си извършил. Много е неприятно безпочвено да те обвиняват и да те сочат с пръст – наркоман, крадец и подпалвач. Аз не съм нито едно от трите. Може да ви звучи малко наивно, но съм идеалист, който вярва в доброто в хората, иска да прави добро и всички заедно да променим мирогледа си, за да не чакаме някой да дойде и да ни помогне , а сами да сторим това, работейки заедно. След случилото се аз все пак оставам оптимист и вярвам, че справeдливостта ще възтържествува. Ще продължа да работя за идеите си и за доброто на България.
– Разбрахме, че се занимаваш с арт фестивали, разкажи ни нещо за тях?
– Това е най-хубавото нещо , с което съм се занимавал. Идеята на фестивала Уейк-ъп е да популяризира българските традиции и обичаи. Основната ни идея е да покажем на младите хора като нас, че има алтернативен начин на живот, различен от общоприетия цикъл. Ние всички от организаторите, кой повече, кой по- малко, водим природосъбразен и здравословен живот. Идеята ни е колкото се може повече млади хора да осъзнаят, че бъдещето им зависи изцяло от тях, да поемат отговорности, както и да помагат на нужадещите се. Организираме го вече повече от три години, като в началото бяхме една малка група ентусиасти, милеещи за България, а сега вече може да се каже , че имаме сподвижници от цяла България.
– Вярно ли е че всяка неделя полагате доброволен труд.
– Не само всяка неделя, а във всеки удобен момент. Хората, с които сме се събрали да помагаме на нуждаещи се го правим абсолютно осъзнато, със собствени средства, без да търсим популярност или да имаме облага от това. Правим го, защото сме млади хора, отговорни и желаещи в България да живеят достойни и будни хора, а не отчаяни и мизерстъващи , както е в момента. 
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.