Наско Хранов смени четката с мистрия

Гласове

Художникът постави уникална пейка край Дома на културата

Поклонническата алея по повод 100-годишнината от рождението на Борис Христов е почти завършена  

Именитият художник Атанас Хранов смени четката с класическа мистрия днес по обяд. Маестрото лично се включи в поставянето на авторската си пейка от чугун и дърво, с която поклонническата алея за 100-годишнината от рождението на великия оперен глас Борис Христов вече е почти завършена. Постлан е и паважът от улица „Авксентий Велешки”, който върви между дърветата в зелената площ край бившия Синдикален дом и стига до уникалната скамейка. Скоро ще бъдат монтирани чугунените букви „100 години от рождението на великия оперен певец Борис Христов" със стиха на писателя Александър Секулов "…и в безкрая на времето неговият глас се моли за България”. Предстои изграждане на художествено осветление и една изненада- озвучаване на алеята, с което хората на пейката ще могат да слушат деликатно онова, което се случва вътре на сцената в Дома на културата.

Наско Хранов ще довърши напълно поклонническата си алея до 18 май, когато ще е официалното й откриване. То ще съвпадне с деня, в който преди 100 години е роден един от най-великите световни басове през миналото столетие Борис Христов. Елегантната пейка бе монтирана днес с усилията на художника и малка бригада. Чугунените страници разкриха прелестта си още по обяд-  те символизират лавров венец.

Днес бе обявена и програмата по честването на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Музикалните дни стартират още на 12 май и ще продължат до 18-ти. Всички културни институти под тепетата са се включили в работата по честването на вековния юбилей. Предвидени са музикални лектории, няколко големи концерта, филмови прожекции.

Споделете ни във:

6 thoughts on “Наско Хранов смени четката с мистрия

  1. Борисе, Борисе….. Първо виж проекта и после прави гнусни коментари. Добре , че този път общината не се върза на придворния склуптор Цв. С. и предпочете нещо семпло и стилно. Нещо , което носи послание , а освен това е и красиво. За разлика от онази страховита глава , дето щеше само да плаши децата. Крайно време е някои „монументални“ автори да се сетят , че вече сме 21 век и подобни артполюции са извън времето и пространството.

  2. С една дръглива пейка завряна на Г*за на географията в някаква градинка, някъде отстрани на един културен дом ли ще се почете 100 годишнината от рождението на този Велик Българин.
    Какво стана с проекта на Цвятко Сиромашки с постамента.
    Някой дали ще и обърне внимание и ще разбере ли поради защо е поставена тази ПЕЙКА.
    Хората по света правят нещо което се забелязва и се знае за кого е направено, а ние правим ПЕЙКИ ОТ ЧУГУН…

  3. Прекрасно!Дано само дрогираните идиотчета,които бродят денем и нощем из прекрасния ни град,да не й видят сметката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.