На плажа с носна кърпичка

Гласове

Биляна Янкова

Българските плажни ивици за пореден път стават жертва на нечии интереси. В случая става дума за пет от най-хубавите варненски плажове-ивиците на Камчия, Кабакум и Чайка.  От морската община информират, че задълженията на кандидатите за търга ще бъдат осигуряването на  спасителни обекти, здравно и медицинско обслужване, хигиенна поддръжка на плажовете както по време на туристическия сезон, така и през останалата част от годината. До тук добре,  звучи приемливо. Но все пак имайки предвид, че плажовете се отдават под наем чрез ТАЕН търг  и ще бъде плащан наем за срок от пет години, процедурата поражда няколко сериозни въпроса. Първо,  каква по-точно е печалбата за съответните наематели? Второ, дали изобщо ще остане плажна ивица за свободно ползване, или местата ще станат изцяло платени? И  трето, дали изискванията ще бъдат спазвани целогодишно?

На всички опънали хавлия поне веднъж във Варна е ясно, че плажовете в морската столица са под всякаква критика. Във водата могат да се намерят какви ли не отпадъци, както и в самия пясък.  На ивицата и носна кърпичка не можеш да опънеш без да ти поискат пари или поради прекомерното наличие на заведения. А не дай си Боже да я опънеш на първа линия до самото море! Веднага до теб ще дотичка младо момче, глътнало корем, с плочки под въпрос и летен загар, което ще ви помоли да се преместите „Ей там“, сочейки малък участък в непосредствена близост до улицата.

Твърде малко са плажовете, останали  чисти и девствени. А съвсем скоро и те ще се превърнат в трагичната гледка, която описах по-горе. 

Колко трябва да протестират хората? Колко подписа трябва да се съберат и дали изобщо се поглеждат от лицата, към които са насочени, или биват директно препратени към коша за боклук?

На 16ти март ще бъдат проведени търговете, да се надяваме, че зарчето ще падне на добра страна. Но не го виждам като зар, а по-скоро като пумпал, който се върти и върти, и единствено заблуждава гражданите. Морето не е само на варненци, морето не е само на морските градове. Морето е на всеки, който иска да го ползва и е готов да го пази като част от Майката Природа. Някой изобщо чу ли за подобна история? Някой сериозно казал ли го е по новините или да го е написал по-далеч от морска медия? Взимат ни Карадере, взимат ни малкото местенца, които са останали красиви. Ще ги оставим ли? Аз лично не бих! 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.