БългарияГероите на деня

ВАС отмени освобождаването на Десислава Желязкова като кмет Западен

Според Върховния съд липсата на мотиви за отстраняването й е съществено нарушение на закона

За мен това е огромно морално удовлетворение. Защото името ми е чисто и моята теза се потвърди и от решението на съда, коментира бившият районен кмет

Върховният административен съд отмени решението на Пловдивския административен съд, както и решение №298 на Общински съвет – Пловдив, с което бившият кмет на район „Западен“ Десислава Желязкова е освободена от длъжност. На 1 август 2013 година местният парламент я освободи като районен кмет и назначи на нейно място Димитър Колев. Впоследствие Желязкова бе изключена и от ПП ГЕРБ – Пловдив, като мотивите бяха заиграване с тогавашни политически противници на партията и серия изяви в медиите, с които бившата кметица е изказала безпочвени обвинения срещу лидери в ГЕРБ, както и срещу партията като цяло.

„За да изчистя името си, обжалвах освобождаването в Административния съд, а след това и във Върховния административен съд, тъй като жалбата ми бе отхвърлена от магистратите в Пловдив”, коментира Желязкова.

Според ВАС решението на пловдивските им колегите е неправилно. Общинският съвет е взел решението си за прекратяване на пълномощията на Желязкова като кмет на район с необходимото мнозинство – повече от половината съветници, но в него не са били изложени фактическите обстоятелства, поради които се прилага закона. Причини не са посочени и в предложението за освобождаване, отправено до Общинския съвет от кмета на Пловдив Иван Тотев. В него е посочена единствено правната норма, заради която Желязкова е отстранена. Според върховните магистрати, не е ясно в какво се състои целесъобразността на отстраняването от длъжност. В делото не са приложени и съображенията в изказванията на общинските съветници по време на заседанието. Това, че няма мотиви, е съществено нарушение на закона и е основание за отмяна, пише в решението.

„За мен това е огромно морално удовлетворение. Защото името ми е чисто и моята теза се потвърди и от решението на ВАС”, коментира Десислава Желязкова. „От г-н Тотев и общинските му съветници, през последните три години излязоха много спекулации, бяха засегнати моето лично достойнство и качествата ми като човек и администратор. Но сега става ясно, че други не си познават законовата база и не са били в състояние да вземат мотивирано решение. Дано занапред пловдивската администрация да си гледа по-съвестно работата и да задълбочи познаването на законите”, каза още Десислава Желязкова.

Постановеното решение от Административния съд не може да се приложи практически и Желязкова няма да бъде върната на поста си, тъй като впоследствие са проведени избори и в момента за кмет на района е избран друг титуляр.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина