БългарияГероите на деня

Узаконяват монумента на Борис Христов пред Дома на културата

Цвятко Сиромашки и кметът стиснаха ръце

Скулпторът получава 3500 лева, за да възстанови откраднатите плочи от паметника на Люсиен Шевалас в Цар-Симеоновата градина

Паметникът на Шевалас стои поруган от 2012 г.Монументът на Борис Христов пред Дома на културата да бъде узаконен от общинския съвет. Това ще предложи в местния парламент кметът Иван Тотев, който е стиснал ръка със скулптора Цвятко Сиромашки в края на миналата седмица. Жестът между двамата идва след няколкогодишни търкания по повод монтирането на Маската, за което действие творецът нямаше разрешение от администрацията и съответно от общинския съвет. На една от следващите сесии обаче това ще бъде променено и творбата на Цвятко вече ще има законен статут.

Разговаряхме със Сиромашки и относно възстановяване на плочите на паметника на Люсиен Шевалас в Цар- Симеоновата градина. Цената, която ни определи скулпторът, е 3500 лева. Ще ги получи, за да можем да решим този толкова дълго отлаган във времето проблем. Стойността на плочите се определя от Цвятко Сиромашки, тъй като той има авторски права върху паметника и само той може да работи по него, обясни Иван Тотев.

Припомняме, че неизвестни поругаха паметника на озеленителя на Пловдив през 2012г. По една или друга причина, откъртените най-грубо три месингови табели не са възстановени и до днес.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина