БългарияГероите на деня

Търновалийски: Оставката на министър Танев няма да реши нищо

Вреден е самият закон за образованието, смята червеният депутат

Имахме  бурна седмица – получихме  поредния негативен доклад от страна на Европейската комисия и  станахме свидетели на кризисен ПР от страна на управляващите, които  поискаха  оставката на ВСС и понеже не се получи стигнахме до оставката на  образователния министър Танев, така народният представител от БСП Георги Търновалийски коментира политическите събития от изминалата седмица. Останаха встрани важни за обществото въпроси – предстоящото представяне на здравната карта, закона за образованието и  сигурността на хората. Това за което предупреждавахме  вече се случва – предстои закриването на 2000 болнични  легла в област Пловдив, закриването на училища, а охраната на населените места също се прехвърля като задължение на общините.  Къде е държавата, пита  левият депутат, според когото тя просто абдикира от своите задължения.

Оставката на министър Танев няма да реши нищо. Вреден е самият закон за образованието,  категоричен е Търновалийски. Народният представител счита, че с предложените програми българските деца ще завършват 7-ми клас без заложени основи на национално самосъзнание и без оформени основни начала на национална памет. Отпадането на периоди от българската история, на произведенията на Вазов, Ботев, Вапцаров и Смирненски, както и на други български автори ще продължи разграждането на националната идентичност. Единствената цел, постигната от управляващите с този закон, е усвояването на 10 милиона лева евросредства за написването му. Този закон е бизнес упражнение с образованието на децата ни и  ние  настояваме  да спрат лабораторните опити, работата на парче и  българската просвета  да запази своя обществен характер. Необходимо  е да се преразгледат учебните програми, но за тях трябва да има широко обществено обсъждане преди да бъдат приети.  Трябва да са ясни правилата по които се избират комиисите, които ще ги пишат, да се изяснят стандартите и това трябва да стане  с участието на преподаватели, родители и експерти, смята народният представител.   

БСП  ще настоява  оше в сряда Министерският съвет да внесе законопроект за отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование, което ще стане от август тази година. Ако това не се случи, то ние  ще внесем в Народното събрание свой законопроект за промяна на този закон, категоричен бе Георги Търновалийски.

Той коментира и  приемането на новия закон за обществените поръчки. С това действие се утвърждава порочната  практика на управляващите в  това народно събрание да се приема закон, който след това ще бъде допълван от подзаконови актове. Решаващ за ефективното функциониране на закона, който ще бъде гледан на второ четене  в Парламента е Правилникът за неговото прилагане, който все още не е готов, а в закона повечето от спорните въпроси са с препратки към него, заяви левият депутат. Това дава възможност да се  развържат  ръцете на администрацията, която ще има своите вратички да заобиколи изпълнението му. В Закона е записано, че в процедурите за обществени поръчки могат да участват лица със запори, присъди, фирми, които не са изпълнили  други обществени поръчки и т.н. Освен това възложителят ще  може еднолично да  отстраняват фирми от конкурсите. Органите, които отговарят за ефективното харчене на обществения ресурс ще имат пълната свобода да решават кой от участниците е надежден, а това няма как да ограничи корупционните практики, категоричен е социалистът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина