Тризначки се пръкнаха на Бабинден на площада в Брестник

Героите на деня

Въх, едното черничко, объркахме работата, понечиха да върнат булката бабите от селото

Ние сме лоши, затова и времето е лошаво, кръстят се срещу януарското слънце старици

Три са, изрева бабата на площада, след като разроди булката
Три са, изрева бабата на площада, след като разроди булката
Image title
Тризначки се родиха навръх Бабинден на площада на село Брестник днес. Празникът бе честван традиционно с много песни, танци, люти шеги и ритуала с разраждането. Който днес изненада всички събрали се да зяпат зрелището, тъй като родилката извади тъкмо три дечица. Въх, едното много черничко. Нещо объркахме работата, ще връщаме булката, посочиха тъмнокожата кукла веселите старици. Не кахърете се бря, сега ще го мийна, успокои страстите площадната акушерка баба Иванка Варшилова. Три момиченца са, годината ще е плодородна, пророкува Попът с досие- един от героите в днешния ритуал. Ба, плодородна, само бюста ми е плодороден, контрира Черната Златка, която размъти главите на ергените на площада със страстно хоро и ритуално поклащане на онова, за което говореше. Бе аз да питам- тва щото младите са модерни ли, що ли, ама ти не забременя ли преди месец. Па взе, че днес ги пръкна. Ние по девет месеца ги носихме едно време, полюбопитстваха Измамена от любов и Фатма Гюл. Не бе, баби, демокрация е и сега бебетата се раждат по-бърже, обясни родилката. Кво било, демо…кво. Тез младите и на чужд език дърдорят, контрираха лютите старици.

Това време не е на хубаво. Ни хляб ще има, ни вода, ако продължава така. Ама то всичко си има обяснение- ние сме лоши, и природата е лоша. Онзи горе си знае работата- дърпа ни ушите, прекръсти се срещу горещото януарско слънце баба Иванка Варшилова.

Image title
Общо 20 баби тръгнаха от читалището към площада в акушерската каруца. Баби, внимавайте с Киро, че днес нещо е крив, хапе, предупреди водачът на процесията, сочейки коня си. Онзи ден го бъхтях, ама  пак гризе, катърът му с катър, обясни стопанинът на четириногото. От коня странеше и Кьоравото Коле, който по традиция наду кларнета на Бабинден. Пази свирката, че после барабани ще търсиш, посъветва конярът именития музикант.

Image title
Миналата година в Брестник са проплакали общо 15 бебета- 8 на 7 в полза на момичетата. От началото на тази още не можем да се похвалим с член на селото, чакаме, обяви кметът Георги Козов. Бегай от Киро, че е крив, хапе, нарежда водачът на процесията
Бегай от Киро, че е крив, хапе, нарежда водачът на процесията
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Черната Златка на хорото
Черната Златка на хорото
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.