БългарияГероите на деня

Свидетел по делото за касиране на балотажа: В палата 6 в изборната нощ беше като на пазар

Председателят на 57-ма СИК Тодор Петков видял как се отварят чували и се преправят протоколи, но не сигнализирал никого

Деница Чингарова заяви, че той дава недобросъвестни показания и е бил от квотата на Славчо Атанасов в изборния процес

Свидетелят Тодор ПетковАдминистративният съд в Пловдив разпита ключов за отбора на Славчо Атанасов свидетел по делото за касиране на балотажа днес. Председателят на 57-ма Секционна избирателна комисия Тодор Петков застана пред Темида, за да разкаже под клетва какво е видял в изборната нощ в зоната за сигурност в палата 6 на панаира. Беше като на пазар, като на панаир. Всеки можеше да влезе в зоната за сигурност, заяви той. Чувалите се отваряха, протоколите се вадиха и видях как се пише върху тях. Правеха го на около 15-20 места около мен, заяви свидетелят. Той обаче не сигнализирам нито полицията, нито представителите на ОИК за това, което е видял. На място се появила само камера на телевизия СКАТ, а кадрите от репортажите на журналистите бяха изгледани в съдебната зала. На тях се виждат отворен чувал, но не става ясно дали протоколите са били манипулирани. Не, не съм подал сигнал, тъй като нямаше начин да ида от зоната за сигурност до ОИК. Не съм казал и на полицията. А в зоната за сигурност можеше да влезе всеки, които си поиска. Никой не изискваше хората да се легитимират, заяви Петков.

Защитниците на двете страни по делото- Атанасов и ТотевПредседателят на ОИК Деница Чингарова заяви пред съда в прав текст, че показанията му са недобросъвестни и дори използва думата „лъжесвидетелстване”. И подчерта, че Петков е  бил част от квотата на жалбоподателя Славчо Атанасов в изборния процес. И че за първи път е бил част от Секционна избирателна комисия. Тук възникна и въпросът след като той не е сигнализирал никоя институция за отворените чували и преправянето на протоколите, как от щаба на Славчо Атанасов са стигнали до него и как се е озовал като свидетел в съда. Самият Петков разкри, че е разказал за това, което е видял, само на семейството си, приятелите и братовчед си. Той е бил от квотата на Славчо Атанасов, нормално е да потърсим контакт с него, обясни адвокат Василев, който се явява на страната на загубилия изборите. Не е имало никакъв контрол в зоната за сигурност. Всеки с чувал на рамо е можел да влезе там, без значение дали вътре е имало протоколи или хранителни продукти. Според свидетеля е имало отворени чували и членове на СИК-ове са преправяли протоколи на коляно, заяви адв. Василев.  Този свидетел не е сигнализирал никого. В ОИК сме нямали данни за такива нарушения, за които говори той. Забранено е да се отварят чували, но и да са били отваряни не е доказано, че протоколите са били манипулирани, отговори Деница Чингарова.

Съдия Стоил Ботев пуска репортажа на СКАТ от зоната за сигурност в палата 6 Сблъсъкът между двете страни- но Иван Тотев и Славчо Атанасов ще продължи и във вторник, когато е насрочено следващото заседание по делото за касиране на балотажа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

 1. Има остър дефицит на справедливост в България и съда е един от основните фактори това да е така. Мога да се обзаложа, че съдията няма да касира изборите дори в прав текст да му се каже, че изборите са фалшифицирани, защото го е страх от последствия.

 2. По този повод ще ви кажа един виц:
  Журналисти попитали един старец колко дупки има г….зъ.
  Мъдрия човек отговорил:
  – Колкото ви напрвят, момчета!
  Честита ви поредна нова дупка!

 3. Е, този номер с протоколите го правиха и хората на Маминия и тези на Славчо. Единствените потърпевши сме филибешките офффци, дето се напънахме да гласуваме.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина