БългарияГероите на деня

Слави Георгиев: 18 милиона лева за един единствен площад – защо?

Защо изтеглихме 30 млн. лв. заем за булеварди, а само за един единствен площад заделяме 18 млн. лв? Този въпрос зададе общинският съветник Слави Георгиев в остра реакция срещу намеренията на кмета на община Пловдив Иван Тотев да инвестира сериозните средства  от общинския бюджет за реконструкция на площад „Централен“ и прилежащите му площи.

„Да, площад „Централен“ има нужда от рехабилитация и би бил чудесен завършек на Главната улица на Пловдив, която се обновява при вече трети пореден кмет на общината. Решихме ли обаче всички други нужди на града ни? Пловдив страда от сериозни инфраструктурни недомислици, допълнително утежнени от градската управа, станала известна с мудността на извършването им”, заявява Георгиев.  

„Продължава упоритото инвестиране на сериозни средства от бюджета на общината, само и единствено в район „Централен“. Но повишените данъци и дълговете на общината, ги плащат жителите на всички 6 района на общината. Редица райони на Пловдив, се задъхват пред износена пътна мрежа на основните си булеварди, пред разбити тротоари, запустели зелени площи, полупроходими вътрешноквартални улици, липса на осветление. Нима изпълнихме базовите задължения на всяка една община към нейните граждани, за да пристъпваме към безумно скъпи инвестиции и без които Главната на Пловдив изглежда чудесно и предизвиква естетическа наслада“, посочи още общинският съветник Слави Георгиев.

Според него за ремонта на площад „Централен“ общината би следвало да търси външни източници на финансиране, по възможност те да са незаемни, по европейски програми, от държавата. „Открива се въпроса – защо общината е изключително пасивна при търсенето на алтернативни източници на финансиране, а е така щедра, когато става въпрос с лека ръка да изхарчи парите на данъкоплатците. А изниква и сериозен страх. Страх, произтичащ от времето което отнема на Иван Тотев и неговия екип да завърши ремонтите на къси отсечки от пловдивските булеварди. Страх от времето, което отнема да се изгради зоопарка, който трябваше да е готов през септември, миналата година, страх от запустелите археологически разкопки, на същия този площад „Централен“. Страх, от завишените стойности, на всяка една обществена поръчка, извършвана от общината. Този път трябва да кажем НЕ. Защото това са нашите пари, парите на всички данъкоплатци. В третия ми мандат, като общински съветник, не съм срещал случай, в който общината да заделя толкова средства, само за един единствен обект. Инвестиция, която ще е за сметка на по-добри улици, по-добри тротоари и по-добро осветление на всички квартали в града ни“, заяви Слави Георгиев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина