БългарияГероите на деня

Славчо Атанасов и Димитър Байрактаров бутнаха член 417 от ГПК

Този текст е присъщ за феодалното право, съсипа хиляди граждани и фирми, мотивира се в парламента бившият кмет

Правната комисия в НС подкрепи искането на депутатите за отмяната му  

Депутатите от Патриотичния фронт Славчо Атанасов и Димитър Байрактаров "бутнаха" на обсъждане в правна комисия в Парламента член 417 от ГПК. След 3-часово оспорвано заседание комисията подкрепи двамата народни представители и почти единодушно, само с един "въздържал се", гласува промяната. По думите на народните представители прилагането на член 417 досега позволяваше злоупотреби и съсипа хиляди български граждани и фирми, защитавайки интересите на монополисти.

Димитър Байрактаров и Славчо Атанасов влязоха в оспорван дебат срещу представители на банките, водени от Левон Хампарцумян и настояха за отпадането на член 417. "Този текст не защитава българските граждани, нещо повече – не им позволява дори правото да се защитят в равностоен процес в съда. Член 417 защитава интересите на компании и финансови институции, давайки им правото да се снабдяват с изпълнителни листове и заповеди за незабавно изпълнение, без да доказват дали действително имат такива вземания от хората. Това е било прилагано единствено във феодалното право. Присъствието на подобен мракобесен, недемократичен текст е недопустимо в един съвременен закон", е заявил Славчо Атанасов по време на дебатите.  

Над 10  граждански организации са подкрепили народните представители от Патриотичиня фронт по време на заседанието на правната парламентарна комисия. Те също са заявили, че чл. 417 лишава гражданите от справедлив процес. Както и че много често тези текстове са били използвани за разчистване на корпоративни сметки, пазарни ниши и фалиране на фирми. Само за 2012 година са продадени 35 000 имота на потърпевши, посочил отново Славчо Атанасов.

Депутати вчера коментираха, че това е първият сериозен пробив в тази посока от 2007 година насам. До този момент лобитита на монополистите са успявали да парират опитите за промяна на текстовете в ГПК. Предстои промяната, одобрена на правна парламентарна комисия вчера, да влезе в пленарна зала за първо четене.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Славчо и Димитър Байрактаров са истински патриоти,които милеят за народа.Ако всички бяха като тях България сега щеше да е много по-добро място за живеене и децата ни нямаше да са бели роби в чужди държави.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина