БългарияГероите на деня

Славчо Атанасов: ГЕРБ и ДПС не подкрепиха българските майки

Мнозинството в НС отхвърли на първо четене предложението на Патриотичния фронт за семейното подоходно облагане.

„Предложихме промяна в закона за данъците върху дохода на физическите лица, която да стимулира българските семейства с повече от едно дете. Искахме създаването на нов член 22, който да увеличи данъчното облекчение за хората, които са съвестни данъкоплатци и отглеждат децата си, без социални помощи от държавата. С гласовете си ГЕРБ и ДПС, обаче отхвърлиха на първо четене възможността данъчното облекчение да стане 20 лева на дете, вместо сегашните лев и осемдесет стотинки“. Това заяви днес народният представител от Патриотичен фронт Славчо Атанасов.

По думите му промяната е щяла да бъде много ясен сигнал от страна на държавата, че застава зад коректните български семейства, с чиито данъци всъщност се пълни хазната. „Това облекчение щеше да бъде и стъпка към преодоляване на тежката демографска криза, в която нацията ни се намира, защото е стимул към семействата да имат повече от едно дете. Идеята е съвсем простичка, ако имаш две или три деца и ги отглеждаш без социални помощи и детски добавки, получаваш данъчно облекчение от годишните данъци в размер на 20 лева за първото и второто дете и 60 лева за трето“, посочи Славчо Атанасов.

„Не става дума държавата да отпуска средства, а даде облекчение. ГЕРБ и ДПС обаче отхвърлиха предложението с чисто политическия мотив, че бюджет 2015 вече бил готов и не можело тепърва да се променя. Само ще подчертая, че промяната, която предложихме трябваше да влезе сила от 2016 година, а не сега“, каза още Атанасов.

„От това гласуване излиза, че повечето български деца всъщност не са деца на българската държава. Защото всички знаем, че според последните данни, България се намира на шесто място в света по смъртност и застаряване на населението и на 206 място по раждаемост. В същото време циганският етнос ражда много деца и се издържа основно от детските надбавки и социалните помощи, а нашата цел беше да облекчим тези български семейства, които имат смелостта да отглеждат повече деца и си плащат коректно данъците към държавата, без да висят на опашка за социални помощи“, допълни Славчо Атанасов.

„За съжаление от ГЕРБ и ДПС не пожелаха поне малко да поправят една сериозна социална несправедливост и да компенсират задълбочаващия се дисбаланс между отговорните български семейства и циганския етнос, който почти изцяло виси на врата на държавата и е превърнал раждането на деца в доходоносен бизнес и начин на лесно съществуване“,  коментира още народният представител от Патриотичния фронт.       

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина