БългарияГероите на деня

Славчо Атанасов: Феодалният член 417 падна на първо четене

Връщаме основни права на хората, които до момента им бяха отнети, посочи народният представител, след като Парламентът гласува внесената от него и колегата му Дмитър Байрактаров  поправка в ГПК срещу произвола на банки и монополисти

Няма по-лобистки текст в българското право, който да е нанесъл толкова поразии на българите, както въпросният чл. 417 и някои от неговите точки. Това заяви  народният представител от Патриотичен фронт Славчо Атанасов  след като Парламентът гласува на първо четене внесената от него и колегата му от Фронта Димитър Байрактаров поправка на Гражданско-процесуалния кодекс. До момента законът даваше правото на финансови и кредитни институции, както и на енергийните и телекомуникационните монополисти да сложат ръка върху имуществото на длъжниците си, без хората да имат възможност да се защитават в съда.

"Представете си ситуация, в която без изобщо да знаете и без вашето присъствие, съдът да издаде изпълнителен лист.  И в един „светъл“ ден да се окажете на улицата, с продадени движими и недвижими собствености. На всичкото отгоре може да се окаже, че човекът не дължи  точно в този му вид предявеното. Няма по-мракобесен член в българското законодателство", коментира още Славчо Атанасов, позовавайки се на стотиците жалби на хора в приемната си.

"Тези текстове ни връщат няколко века назад в тъмното средновековие, когато „господарят“ е имал пълно право и сила да се разпорежда еднолично със съдбите на подчинените му хора. Такъв правен абсурд няма как да съществува занапред, въпреки усилията на различни лобита, които навремето успяха да го прокарат в един друг парламент", допълни още Атанасов.

"Благодарен съм на народните представители от всички групи, че подкрепиха внесената от нас промяна, защото тя връща основни права на българските граждани, които до момента им бяха отнети. Само през 2012 година, по силата на тези точки от чл. 417 са продадени 35 000 имота, собственост на фирми или частни лица. Освен че разбиват съдбите на хиляди семейства, тези текстове позволяваха и целенасочено разчистване на конкуренти и пазарни ниши и умишлено унищожаване на неудобни за някои фирми. Мисля, че най-накрая, след много неуспешни предишни опити, този път ние от „Патриотичния фронт“ успяхме да постигнем отмяната на лобистките текстове от чл. 417. Аз лично съм изключително радостен, защото тук става въпрос за съдбите на десетки хиляди българи", каза още Славчо Атанасов.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина