БългарияГероите на деня

Румен Петков за финансовия министър: „Циник”, „Безродственик”, „Недоразумение”

Зам.-председателят на АБВ с призив към премиера да си прибере Горанов в Бояна, за да не взриви държавата

Политик, който каже „не ми се мотайте в краката” на българите зад граница, трябва да е в краката на хората  

Ръководството на БСП демонстрира разчупено мислене с организиране на митинг за първи май на мястото на Дома на покойника. Другият път на Орландовци ли ще е?

Бойко Борисов да си прибере финансовия министър в Бояна, за да не взриви държавата. Така Румен Петков заключи словесната си атака към Владислав Горанов от Пловдив днес. Зам.-председателят на АБВ употреби по адрес на министъра определения като „циник”, „безродственик” и „недоразумение”. Нападна го и по повод отношението му към ветераните от Втората световна война, и по отношението на готвените в мъгла поредни пенсионни реформи.

Финансовият министър си позволява да отхвърли по най-циничен начин Закона за ветераните от войните. Само безродственик може да излезе с подобно становище, което обрича хората, залагали живота си за авторитета на България. Става въпрос за 3500 души, които нямат голям житейски хоризонт пред себе си заради възрастта си, на които Горанов казва, че старостта им ще бъде обречена на нищета. И това в навечерието на 9 май. Той е написал текст, с който на практика подозира тези хора, че биха спекулирали с безплатни лекарства. Той отрича правото им на придружител. Това недоразумение Горанов се изправя пред тези повече от 3 хиляди достойни българи и им казва, че държавата не ги обича и не се интересува от тях. Вижте на какъв човек министър-председателят е гласувал доверие. Въпросът е той споделя ли този цинизъм, попита Румен Петков. И продължи да напада финансовият министър по повод предложенията му за измененията в кодекса за социално осигуряване. Това е 117-ата промяна в последните десетина години, като последната бе от преди година. Предлагат се нови промени без никакъв диалог с неправителствения сектор, със самите фондове и работодателски организации, без становище от социалното министерство, без никакви предварителни разговори с когото и да било. Горанов се е самозабравил и е в състояние да генерира напрежение в ключови сектори и институции. Видимо се работи а принципа „Ако мине, да откраднем едни пари”. Това се прави и зад гърба на фондовете, и зад гърба на работодателските организации, анализира Петков действията на финансовия министър.      

За СЕМ

Румен Петков се спря и на избора на нови членове на СЕМ от парламентарната квота. Трябва да кажем на обществото, че ГЕРБ отхвърли кандидатурата на АБВ в лицето на проф. Любомир Халачев. Не познавам двете дами, които бяха избрани за членове на регулатора, но ГЕРБ каза, че човек с доказан морал и достойно поведение не е нужен в СЕМ. Хората трябва да знаят това.

За Валери Симеонов

Румен Петков не пожела да направи анализ на отношението на Валери Симеонов съм българите в чужбина и борбата им за право да гласуват с това „Не ми се мотайте в краката”. Зрялата ми възраст ми позволява хигиена в коментарите. Но политик, който каже подобно нещо на хората, сам трябва да е в краката на хората.

За БСП

Румен Петков коментира и политическата ситуация в ляво и конкретно в БСП, в контекста на предстоящите президентски избори. Наблюдавам процесите, но не проявявам особен интерес към изборите на ръководство на БСП в предстоящия конгрес. Не мога да скрия обаче, че съм впечатлен от начина, но който партията отбеляза 1 май. Да се направи митинг на мястото на Дома на покойника определено е знак за разчупено мислене в настоящото ръководство. Чудя се само какво следва на другия 1 май- митингът да е на Орландовци.

За бурките

Има излишно политическо нагнетяване по тази тема, а то води и до нагнетяване на етническо и верско напрежение. Допуснахме това да стане спекулативна тема, да се политизира и да се извади от реалния контекст. Тази посока със забраната е правилна, но трябва да е въпрос на държавна политика, а не на политизиране. Проблем е, че този казус бе оставен в спекулативни ръце.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина