БългарияГероите на деня

Реформаторският блок влиза в парламента с антикорупционен закон

В идните седмици РБ няма да излезе с предложени имена за президент и вицепрезидент

В антикорупционния закон се въвежда обратната тежест на доказване

Днес се състоя пресконференция на съпредседателя на парламентарната група на РБ, Найден Зеленогорски и председателя на ОБС Пловдив – Савина Петкова. Доц. Д-р Димитър Шишков също трябваше да присъства, но поради други ангажименти не успя да пристигне в Пловдив.

Г-н Зеленогорски ни сподели новините около парламента, където днес е имало събрание. Решено е през последната седмица на месеца да влезе закон за антикорупция.

В рамките на мнозинството сме единни, че законът ще бъде подкрепен. За РБ той е от изключително значение, защото България е в челните места по реализирана корупция. Ще се обединят силите на няколко съществуващи антикорупционни звена в едно, образувайки корупционно бюро, което ще се занимава със следенето на доходи и сигналите за корупция. Най-големият препъни камък в случая е дебатът дали сигналите да са анонимни или неанонимни. Въвежда се и обратна тежест на доказване, която ще бъде приета на първо четене. Това означава, че не държавата трябва да докаже, че един човек на важен пост е корумпиран, а той да докаже, че всички доходи са му чисти и всички документи редовни, обясни бившият кмет.

Наскоро е била променена Конституцията, което автоматично изисква промени и в закона за съдебната власт. Новият министър на правосъдието, Екатерина Захариева е разработила мащабен проект за закона, който беше вкаран в Парламента преди два дни. РБ и ДБГ искат бърза и радикална съдебна реформа, но за жалост Висшия съдебен съвет в мнозинството си не подкрепи проекта. Членовете му са се разделили 10:8.

На времето ние искахме оставката на съвета, защото смятаме, че не функционира добре. Така или иначе, проектът е факт и ще положим максимални усилия да стигне до второ четене, заяви амбициозно политикът.

В промените се залага на съдийското самоуправление; децентрализация на прокуратурата; засилване статута на съдебния инспекторат; ясно дефиниране на статута на съдебните и прокурорски помощници.

Днес Парламентът е гласувал на първо четене промени и в закона на изборния кодекс. Другата новина е, че се внесе нов закон за концесиите, както и че се е гласувало за възстановяването на район Чужбина.  Законът за туризма, от друга стана, ще влезе чак през есента, затова летния сезон ще продължи да лежи на старите туристически норми, но партията смята, че през Септември ще изградят един по-добър, по-модерен и ефективен проект, включващ както частния сектор, така и къмпингуването.

За РБ най-големите социални проблеми на страната ни са демографският и образованието. Идната събота, министърът на образованието Меглена Кунева ще организира национален учителски събор, практика, която не се е правила от десетки години. Друга лоша статистика е числеността на ромските деца в училищата. В I-ви клас посещаемостта възлиза на 20%. В VII-ми спада на 7%, а в завършващата година една достига 1%. Партията ще се опита да промени тези статистики и процентите да се вдигнат.

Все още не е сигурно кои ще са представителите на РБ и ДБГ за президент и вицепрезидент.

Аз се съмнявам, че в идните седмици ще излезем с решени имена. Имаше стратегия да извадим единен кандидат от ГЕРБ, РБ и НФСБ, но тази идея пропадна. Споменава се и моето име, но за нас най-важен е блока и неговото развитие. За мен, участието в президентските избори не е приоритет. Личното ми мнение е, че трябва да намерим стабилна, непартийна фигура. Понякога спорим и дебатираме, но дори в тази конкуренция има енергия. Това е доказателство, че сме жива коалиция, която търси своя правилен път.  Утре ще подготвяме документите си за конгреса. Ще се организира младежко ДБГ, както и клубове по професии, където всяка кариерна област ще може да се събира със себеподобни. Ще се опитаме да направим устава си доста по-модерен. Ние сме млада партия, едва на 3 години, но постигнахме много, а Пловдив е много важен център за нас, завърши Найден Зеленогорски, който ще остане в града и в следващите дни, за да проведе работни срещи с представители на РБ и структурите на ДБГ от Пловдив и областта. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина