БългарияГероите на деня

Прокурор към ученици: Не се доверявайте на съмнителни съобщения в интернет

Как да се предпазват от измами в интернет, да разпознават фалшивите електронни съобщения в пощите си и да не се доверяват на непознати хора във Фейсбук, разкри пред десетокласници зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Беличев. Магистратът изнесе лекция „Децата и компютърните киберпрестъпления“ пред ученици от ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“.Това е втората лекция, която прокурор Беличев изнася пред учениците. През ноември миналата година той ги запозна със законодателството срещу трафика на хора.

„Компютрите днес заемат огромна част от нашето ежедневие. Всеки разполага с тях и образно казано „в своя джоб носи интернет“. Определени членове на обществото обаче  нямат добри намерения и се опитват да извлекат ползи от нашите данни, профили и действия в интернет, които се преследват от закона“, разказа  прокурорът. Той обясни, че компютърните престъпления засягат обществени отношения, като смущават нормалното функциониране на релациите в мрежата. Проявяват се в нерегламентиран достъп в интернет, повреда на компютърните системи, при нарушаване на тайната на кореспонденцията или при унищожаване на данни и интернет програми, въвеждане на вируси и пароли, нерегламентиран достъп до ресурсите на компютрите, фалшификациите на програми и др. Димитър Беличев даде примери от практиката. Магистратът посочи, че в прокуратурата има жалби за неправомерно влизане в чужди електронни пощи и разпращане на послания за искане на парични средства за лечение на болен човек, както и изпращане на зов за помощ на различни страници във Фейсбук, който впоследствие се оказал неистински.

„Не се поддавайте на фалшиви или съмнителни съобщения за смяна на паролата в електронната поща или във Фейсбук, защото първо ви искат новата, а след това, за да я въведат, ще се интересуват и от старата, и така ще имат достъп до вашите данни“, посъветва учениците прокурор Димитър Беличев. Той обясни, че в прокуратурата в Пловдив по различни разследвания, за престъпления свързани с употреба на компютри, вече има постигнати осъдителни присъди. Преди две години Районна прокуратура-Пловдив е внесла в съда обвинителен акт срещу 32-годишен мъж, който с цел да извърши блудствени действия е установил контакт с лице, ненавършило 14 години, като е използвал информация, предоставена от Фейсбук профил и интернет сайт. Подсъдимият вече излежава присъда в затвора. Някои от учениците споделиха, че са получавали фалшиви писма в електронните си пощи – например непознато лице от африканска държава им предлагало срещу изпращане на определена парична сума да започнат съвместен бизнес.

„Наказанията за компютърните престъпления са строги и всеки би трябвало да знае, че нарушавайки закона, ще си понесе последствията“, каза в заключение зам.-районният  прокурор Димитър Беличев. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина