БългарияГероите на деня

Петър Москов обеща, че няма да се закриват болници в Пловдив- област

Националната здравна карта ще промени стандартите, заяви здравният министър

Няма да има закрити болници в Пловдив и областта, заради Националната здравна карта. Това обеща здравният министър Петър Москов на среща с директори на лечебни заведения в областната управа днес.  От здравната карта не произлиза и намаляване на финансирането на болниците, заяви Москов и допълни, че здравната карта не предвижда съкращаване на легла, а оптимизация.

Домакин на срещата бе областният управител Здравко Димитров.  На нея присъстваха още представители на общината, РЗИ, РЗОК, пациентски и съсловни организации и депутати.

Министър Москов подчерта, че Националната здравна карта гарантира, че ще се обърне внимание на реалните потребности на всички населени места. Оказа се, че в Пловдив, а и почти навсякъде, има много болнични легла, които не се използват. Министър Москов даде пример с пловдивските онкологични отделения. При отчетите за последните три години става ясно, че от 315 болнични легла за онкологично болни, са използвани само 128. Здравната карта гарантира, че броят на болничните легла в онкологичните отделения в Пловдивска област ще е 280. При подписване на рамковия договор между онкологичните клиники и Здравната каса ще се гледа и комплексността на предлаганите услугите, поради тази причина е възможно няколко лечебни заведения да сключат договори помежду си.

Касата ще задължи болниците да подържат минимума болнични легла, които е доказано, че реално се използват през последните три години.  Картата е изготвена по данни за 2013, 2014 и първата половина на 2015 г.

Националната здравна карта има за цел да определи макрорамката и да изглади очевидните несъответствия между количеството легла, които реално се използват и да се съкратят само тези бройки, които не се използват и в момента. Това няма да доведе до намаляване на финансирането на болниците. Няма да се намалят обемите на дейностите, които са заложени при отчетите от миналата година. Ще се променят само стандартите, по които ще бъдат оценявани лечебните заведения, заяви министър Москов.

Той покани на специална среща в четвъртък представители на УНГ клиниките, като обеща, че ще ги срещне с представители на Здравната каса, за да изгладят разминаванията, възникнали при формиране на финансирането на някои от дейностите.

Министърът заяви, че няма абсолютно никакви причини за тревога, като подчерта, че направленията за прегледи при специалисти ще нараснат с над 630 000 броя за тази година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина