БългарияГероите на деня

Патриотите: Проектът са сграда в Столипиново е за джамия, искаме отговори

Защо според документацията домът ще е молитвен и кой го финансира, питат от ПФ администрацията

Проектът за изграждане на сграда в Столипиново с издадено строително разрешение от общината е за молитвено-социален дом, не просто за социален дом, както твърдят от там. Според Българския тълковен речник джамия е мюсюлмански молитвен дом, каквато функция ще изпълнява въпросната сграда, казаха днес на свикана по казуса пресконференция представителите на Патриотичния фронт в Пловдив. Те са се сдобили с пълната документация на проекта от самия Недим Генджев, който е закупил частния имот в махалата и който явно седи зад идеята за строителството на въпросната сграда. Благодарни сме му, че прати документите на профила на Славчо Атанасов във Фейсбук. Според тях, става въпрос не за социален дом, а за молитвено-социален дом. Така е упомената сградата в технико-икономическото задание. Не планирахме да правим такъв тип дебат в кампанията. Но сме озадачени от начина, по който се случва това. Защо строителното разрешение бе подписано в момент на предизборна кампания. Смятаме, че такива решения на администрацията трябва да се взимат след обществено обсъждане. Бяхме притеснени, че научаваме от медиите за нещо, което целият град трябва да знае, коментира Илко Илиев. Той уточни, че според документацията, общата площ на сградата ще е 1000 кв.м., като половината от тях са молитвени зали и помещения за обучение в корана. Предвидена е голяма молитвена зала за мъже на площ от 300 кв.м. и молитвена зала за жени на площ от 100 квадратни метра. Да, ще има кухня и столова. Но проектът е за джамия, не за социален дом. Питаме зам.-кметът Кацарски дали това е вярно, дали в Столипиново ще се строи джамия? Ако получим отговор, ще затворим тази тема. Ако Пловдив иска джамия там, така да бъде. Нямаме против друго, а начинът, по който проектът се реализира- случва се скрито. Интересува ни още какъв е начинът на финансиране и откъде идват средствата за реализирането на проекта, допълни Илиев.

Това искане се входира още през 2007 г., като тогава ставаше въпрос за общински терен. Но искането бе отхвърлено на всички комисии в общинския съвет. Генджев обаче се е сдобил с частен имот. Такъв важен въпрос трябва да се решава с консенсус и внимателно обмисляне, а не тайно, коментира Слави Георгиев.

Няма да правим предизборни ходове с тази история. Ние не сме против строенето на джамия в Столипиново, ако обществото го иска. Но защо научаваме за това нещо от медиите. Не е правилно и това е единствената ни теза да влезем в темата. За този казус трябва да се чуе мнението на обществото. И какво е това вероизповедание, на което е дадено разрешението: „мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание в Република България. Това са все въпроси, на които трябва да получим отговор, допълниха патриотите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Не разбрах, какъв е проблема. Имат ли т.н. „патриоти“ данни, че това ще бъде молитвен дом за радикални ислямисти от цигански произход или нищо друго не можаха да измислят за кметските избори?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина