БългарияГероите на деня

Патриотите искат промяна на наредбата за финансиране на културни проекти

30 % съфинансиране и участие на културната общност в разпределянето на парите искат от ПФ

Девлетян: Недопустимо е предимство в методиката за оценяване да има медийното отразяване, а не художествената стойност на даден проект или събитие

Промяна на 5-6 члена от наредбата за финансиране на културните проекти в Пловдив ще поиска групата на Патриотичния фронт в общинския съвет. Предложенията им ще бъдат внесени в местния парламент до седмица и се очаква да бъдат разгледани на следващата сесия. Действията на войводите идват малко след като представители на различните творчески гилдии излязоха с подписка срещу някои от пунктовете в наредбата. Славчо Атанасов, Слави Георгиев, Йохан Девлетян и Александър Сиди се обявиха срещу високия процент съфинансиране за реализиране на културен проект, както и срещу подбора на комисията, която оценява предложенията.

Слагаме коня пред каруцата. Одобряват се проекти за финансиране догодина, без да е ясен бюджета. Какво става, ако общината не може да осигури средствата за договорените вече културни проекти, попита бившият директор на отдел Култура Йохан Девлетян. Вероятно режем от наложените общински събития или късаме договорите, отговори той. После не скри, че е изненадан от закъснялата реакция на гилдиите по повод финансирането на културните проекти. Тази наредба бе написана през 2013-та. Изненадан съм, че реакциите идват чак сега. Аз работих по нея, но тя бе завършена, когато бях в Щатите. Има какво да се пипне в нея, отбеляза Девлетян.

Според него е недопустимо предимство в методиката за оценяване да има медийното отразяване, а не художествената стойност на даден проект или събитие. Тя, художествената стойност, е завряна някъде в ъгъла. Това създава разделение в гилдиите. Залива града с неясни улични прояви за сметка на стойностни събития. Искаме художествено-творческата интелигенция да се върне в този процес. А не както е сега- комисията по оценяване да е само от служители на отдел Култура. Трябва в нея да има експерти от отделните изкуства, заяви Девлетян. И допълни, че плаващите до 50 процента съфинансиране дават предимство на по- чевръсти хора в тази сфера, тъй като колкото по-висок е делът на самоучастие в даден проект, толкова повече точки получава той. Искаме занижаване на процента на съфинансиране Да бъде фиксиран на 30 процента, а кандидатстващите за финансиране предложения да бъдат приемани до декември, когато ще има яснота относно бюджета догодина, заяви от своя страна Слави Георгиев.

От ноември месец, след изборите, парите за култура ще се разпределят с участието на културната общност. Неприемливо е да се разпределят от общински служители, както е сега. В нашия мандат това се случваше с участието на гилдиите. Ще възстановим това положение, подчерта пък Славчо Атанасов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина