БългарияГероите на деня

Партиите в градския парламент За и Против Бюджет 2017

Пепа Деведжиева го определя като Консервативно балансиран, групата на РБ ще го подкрепи

Социалисти и патриоти с много резерви относно предложената финансова рамка, очаква се против да е и групата на Дани Каназирева

Местният парламент на Пловдив трябва да гласува най-важния документ за града- Бюджет 2017 на сесията утре. Както се очаква, мненията на партиите в Общинския съвет относно предложената от общинската администрация финансова рамка за годината, варират от твърдо За, през мълчаливо въздържание, до звучно Против. След последните събития под тепетата около обвиненията на кмета, пъзелът в ОбС остава неразместен. Поне засега. Почти сигурно е, че бюджетът ще мине с гласовете на ГЕРБ, Кауза Пловдив и групата на Земеделците.

Под тепето се свърза с Пепа Деведжиева от РБ, която заяви, че тя и колегите й от реформаторската група ще подкрепят бюджета. Като го определи като консервативно балансиран. Бюджетът не се различава драстично от миналогодишния. Има заявка за по-добра събираемост, което ще осигури финансови ресурси на общината, без да се увеличават данъците. А това е добре. Бих желала обаче повече насърчаване на икономиката и това е една от бележките ми. Да, Пловдив е най-динамично развиващият се град, но може още. Имам забележка и към републиканския бюджет, тъй като за Пловдив са предвидени твърде малко пари за инфраструктура. Държавата се затваря само в делегираните дейности. Това не е редно, тъй като Пловдив все пак ще бъде Европейска столица на културата, а процесите до 2019-та са много важни. Иначе е похвално, че от местния бюджет се заделят повече пари за култура, коментира Деведжиева. На наш въпрос дали Бюджет 2017 отключва политика за справяне с проблема с мръсния въздух, тя отговори така: „Заделени са малко повече пари за озеленяване, което е добре. Отправя се и поглед към река Марица, която може да е бял дроб за града ни”.

За въздух и Европейска столица на културата говорят и социалистите в местния парламент, които почти сигурно ще гласуват Против. От градската централа на БСП смятат, че Бюджет 2017 на Община Пловдив е счетоводно балансиран документ, в съставянето на който са спазени определени законови изисквания, но липсват прецизното планиране и програмното ориентиране, присъщи на съвременното управление на общинските финанси с максимален ефект за гражданите. „Той е поредната финансова рамка с подценена и неамбициозна преходна част, а в разходната част средствата за издръжка на администрацията нарастват. Може да се каже, че това е бюджет на екстензивното развитие с „типичните” хитрувания – занижаване на приходите, където е възможно, които после ще бъдат похарчени непрозрачно или прехвърлени като преходен остатък”, гласи позицията на партията. И изброяват два огромни недостатъка, за отстраняването на които социалистите ще настояват утре. „ Първо, Бюджет 2017 да се промени, като в него се предвиди електронното таксуване. Кметът Иван Тотев обяви, че най-после ще бъде внедрено електронното таксуване в масовия градски транспорт, с което ще завърши реализацията на Транспортния проект. Ако това е вярно, в общинския бюджет за тази година трябва да има около 20 милиона лева повече приходи от продажба на карти и билети от автомати и около 30 милиона лева разходи за заплащане на превозвачите за извършен пробег на километър. Възможни са два варианта: няма намерение да се въвежда електронното таксуване или бюджетът не е планиран добре. Нека кметът на Община Пловдив си избере верния вариант, но ще трябва да го направи публично.

Второ, Бюджетът 2017 се внася за обсъждане, без да е представена подробна информация за балансите на общинските предприятия. През тях се разходват 40 % от местните разходи и те са реално общинската икономика. Не може да се приема годишен план за бюджета при липсата на пълната информация за тази част от икономиката”, подчертават от БСП.  Те определят като един от най-големите проблеми за градската хазна несъбраните вземания, които са в размер на 16 976 533 лв.. „Посочената в прогнозата за събиране през 2017 г. сума от 3 239 761 лв. събираемост на недоборите е крайно недостатъчна и показва безсилието на Общината да се справи”, смятат социалистите. „В разходната част на Бюджет 2017 прави впечатление, че средствата за заплати, други възнаграждения и осигуровки се явяват 46.41 % от всички разходи на Общината. Това е висок процент, като се наблюдава неблагоприятна тенденция спрямо 2016г, когато е 45.9%. Предвидените капиталови разходи на община Пловдив в Бюджет 2017 възлизат на 50,25 млн. При заложени 47,2 млн. капиталови разходи с преходния остатък през 2016 г. са отчетени 35,93 млн. лева в края на годината. При запазване на досегашния стил и начин на работа може да се очаква аналогичен преходен остатък по капиталовите разходи на Община Пловдив в края на 2017 г., което означава, че капиталовата програма на Община Пловдив е провалена. Във философията на този проектобюджет отсъстват модерните политики, които градовете от 21-ви век провеждат. Асфалтът отново е изместил човека! И ако се строеше качествено, перспективите щяха да са оптимистични, особено в контекста на предстоящото домакинство като Европейска столица на културата. За съжаление, финансовата рамка на Община Пловдив за 2017 г. показва абдикация на държавата от ангажимента й по реализацията на инициативата. Очевидно и администрацията се е отказала да настоява”, анализират социалистите. И дебело подчертават, че е трябвало да бъдат  предложени и екологични мерки, насочени към решаване на проблема с мръсния въздух в Пловдив, каквито няма.

Още в началото на седмицата групата на ПФ ясно заяви забележките си към Бюджет 2017 и със сигурност няма да подкрепи документа, предложен в този му вид от администрацията. Загадка остава позицията на групата на Дани Каназирева. Говори се, че съветниците от „Съюз за Пловдив” също ще гласуват Против. Очаква се нечленуващите в групи Ангел Ангелов и Коста Хаджиев да се въздържат.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. „Пепа Деведжиева го определя като Консервативно балансиран“… Може ли някой да даде определение за Реформаторката Пепа Деведжиева ?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина