БългарияГероите на деня

Обмислят завършването на Околовръстното шосе до Скобелева майка

Премиерът инспектира строителните дейности на Асеновградско шосе

Ремонтът върви с изпреварващ график

Възможността за изграждане на пътна връзка Асеновграско шосе – Скобелева майка – магистрала „Тракия“ обсъдиха на извънредна работна среща министър-председателят Бойко Борисов, кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и кметът на Асеновград Емил Караиванов. На срещата присъства и народният от ГЕРБ Атанас Ташков.

Те разгледаха на картата на Пловдив участъка от околовръстния път, който все още не е изграден и който е необходим за извеждане на движението на тежкотоварни автомобили от града.

От тук трябва да минама бъдещото трасе, което да свъврзва Асеновградско шосе със Скобелева майка„Строежът на пътя Пловдив-Асеновград върви с добри темпове. Като направиш нещо ново веднага се вижда старото, ненаправено. Околовръстното шосе е на повече от 40 години, а Пловдив е от градовете с най-голям икономически растеж и бизнесът, и износът с тировете е огромен“, заяви премиерът Бойко Борисов. От инспекцията стана ясно, че строителните работи вървят в срок и до края на годината е напълно възможно успоредният път на сегашното Асеновградско шосе да бъде готов. „Осигуряването на кръговото кръстовище и връзката с магистралата е изключително важно за безопаснотo преминаване“, конкретизира премиерът.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев изграждането на тази отсечка не само завършва Околовръстния път, но и решава много градски въпроси от гледна точка на натовареност на трафика, износване на пътна мрежа, така че стартирането на работата по този проект е важно.

„Индустриалните зони около града се разраснаха значително и със съществуващото шосе сме осигурени основно запад София и интермодалния терминал. Но в посока изток – Бургас и на север Варна, Шумен и Велико Търново движението минава през града, тъй като е най-удобния маршрут“, посочи кметът. „Прекрасно е, че заедно с премиера търсим решение на общите проблеми на града и както той спомена Пловдив е един от градовете, който генерира значителна част от БВП на страната“, допълни той.

Асеновградско шосе е доста интензивен трафик, като по данни на АПИ през него на денонощие преминават близо 24 000 автомобила, което го прави най-натоварения път след автомагистрала „Тракия“.

По проект на Околовръстното шосе и Асеновградско ще бъде изградено кръстовище с кръгово движение. Бъдещата пътна връзка – продължение на Околовръстното и връзката с пътен възел Скобелева майка преминава през земеделски земи, за които ще бъде стартирана процедура за отчуждаване. По този начин трафикът, който ида от Родопите в посока столицата и морето няма да преминава през Пловдив.

Паралелно с това ще се работи и по изграждане на локалните платна, успоредни на Асеновградско шосе, за да може хората, които работят в Тракия икономическа зона, да имат по-лесен достъп до производствените компании, разположени по оста Пловдив-Асеновград.

„Ремонтът върви с изпреварващ график. Надяваме се при хубаво време да го завършим до края на годината, което е една година предсрочно. Без изграждането на този пътен възел – Околовръстно шосе – Скобелева майка, и без изграждането на източната връзка, движението ще бъде насочено като във фуния и вместо да го подобрим, ще го усложним“, обясни и Юлиян Инджов, собственик на фирмата изпълнител „Иса 2000“. По думите му бързо трябва да се проектират локалните платна за движение и достъп до предприятията.

Преди днешната среща премиерът Борисов посети град Девин, където откри ремонтиран топлопровод за минерална вода, което е важно за спа туризма в региона, тъй като туристите вече ще използват водата за лечение, в която има силиций.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина