БългарияГероите на деня

Най-пазената тайна в общините са разходите за боклука

Такса смет е много по-висока от реалната стойност на услугата

Няма община в България, където темата за боклука да не е взривоопасна. По този въпрос обичайно се мълчи, защото за почистване на боклука се събират много повече пари, отколкото реално е необходимо. Плащанията неизменно вървят към едни и същи фирми. 
Тези интереси определят мнозинствата в общинските съвети и пълнят партийни каси. В много градове хората наричат боклука си „златен“. Пловдив е най-красноречивият пример. За последните 10 години парите за боклука нараснаха от 15 на 30 милиона лева. Всичко това става без обосновка, общините събират все повече пари, а хората имат правото само да плащат. 

В последните три мандата Пловдив бе управляван от Иван Тотев, Славчо Атанасов и Иван Чомаков. Тримата са от различни политически сили, но фирмите и подизпълнителите за боклука са едни и същи. Това подчинява общините на този бизнес. Как може един кмет да претендира, че води независима и самостоятелна политика, след като парите на града продължават да изтичат на едно и също място? Разликата между 15 и 30 милиона е два пъти, но Пловдив не е два пъти по-чист. 

Тази порочна традиция е възможна, защото определянето на такса смет е несправедливо и с договорки на тъмно. Ако навсякъде в Европа действа принципът „Замърсителят плаща“, то само в България плащаме такса смет на база данъчна оценка – т.е. според квадратурата на имота и независимо от това колко души живеят в него. Това на практика е втори данък – и абсурдно, и незаконно. 

От години говорим за промяна на този порочен метод, но нито една власт не е посмя да го промени. И единствената причина е, че в тази дейност има огромни възможности за надписване на разходите от всяка Община услуга и осигуряване на огромни комисионни. В момента в нашия град се стига до случаи, в които един магазин плаща 35 пъти по-висока такса смет в сравнение с един апартамент. Няма как обаче да произвежда 35 пъти повече отпадъци. В това няма никаква логика. Това обаче е начинът хората и бизнесът да бъдат товарени с огромни разходи. 

Досега в Пловдив нито един кмет не събра смелост да повдигне тази тема, да излезе с ясна позиция и по този начин да защити и интереса на хората, и на фирмите, защото това означава да осветли как точно се сформират мнозинствата в Общински съвет Пловдив, които са едни и същи в последните два мандата, независимо от името на кмета.  В Общински съвет „Съюз за Пловдив“ многократно пъти сме предлагали най – малко да представят всички разходи по извършваната услуга. Тогава ще видим, събирането на боклука е значително по-евтино, отколкото плащаме като данъкоплатци. Това ще позволи много по-ниска такса смет и всеки да плаща точно толкова, колкото струва самата услуга, а единствените недоволни ще бъдат партийци и приятелските им фирми.

За намаляване на такса смет внасяме предложение последните два мандата всяка година от 2009 г. до сега. Естествено предложения ни се блокират в Общински съвет, защото са в разрез с икономически и партийни интереси.Намаляване на такса смет в Пловдив е напълно изпълнимо. Всяка различна политика е нечестна спрямо хората и означава „купуване“ с нашите пари на  властови комфорт и удобни политически приятели. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина