БългарияГероите на деня

Мир и любов при приемане на Бюджет 2016

Само 9 гласуваха „против” финансовата рамка на общината, от ВМРО се въздържаха

Кметът: Доволен съм високата политическа култура в пленарната зала

След четири години можем да се наредим в една листа, за да не разсейваме избирателите, каза от трибуните Слави Георгиев

Кметът представя бюджетът пред общинските съветнициМир и любов царяха в пленарната зала на местния парламент, където днес бе приет най-важния документ за Пловдив- Бюджет 2016. По традиция, в началото на всяка година, общинските съветници буквално се хващат за гушите в люти дебати преди гласуването на финансовата рамка на града от 256 милиона лева в следващите 12 месеца. За първи път обаче бюджетната сесия премина не както обикновено като боксов мач, а като танцов бал, в който всички бяха усмихнати, добри и щастливи, стъпваха леко и прегръщаха съседа до себе си, бил той и от противниковия лагер. За доброто настроение в залата сериозно се постара кметът Иван Тотев, който прие много от предложенията на опозицията. Така се стигна до исторически вот в новата демократична история на града- едва девет старейшини гласуваха „против”. 36 подкрепиха бюджета, а изненадващо войводите от ВМРО се въздържаха.

Единствено по-сериозно в дебата се включиха съветникът от ПФ Слави Георгиев и социалистът Николай Радев. Първият говори именно за тези мир и любов, които сякаш струяха от всяка точка в залата, а вторият подчерта, че неколцина от колегите му са се опитали да направят шпагат на паркета в пленарната зала. 

Закачката между Спас Гърневски и Иван ПетковТова е бюджет за издръжка на администрацията. Той не е програмно ориентиран. Приоритет в него са 3 булеварда, а не хората на Пловдив. Излиза, че всички ние плащаме данъци, само за да издържаме администрацията, атакува документа Николай Радев. И подчерта, че планирането в Бюджет 2016 липсва. Вие планирахте от 7 до 10 съветника, а те взеха, че станаха пет. Плановото планиране не е ефективно, атакува Спас Гърневски отколешния си противник Радев. Отговори му младият социалист Иван Петков, като обяви Гърневски в политическо хамелеонство и предположи, че той скоро може и фес да сложи, като се влее в редиците на БСП. Старото куче Гърневски обаче,, в типичен стил, отговори с чувство за хумор и връчи на един от най-младите съветници в ОбС две книги от личната си библиотека, едната от които беше „Пловдив в огъня на революцията”.

Слави ГеоргиевТакива мир и любов има в момента в общинския съвет, че след четири години можем да се наредим в една листа, за да не разсейваме избирателите, каза от трибуните Слави Георгиев, визирайки задушевната атмосфера в пленарната зала. На мен ми изглежда, че харчим парите на пловдивчани просто да ги похарчим. Не се решават конкретни проблеми. Бих подкрепил бюджета ако ми бъде казано къде и колко тротоари ще оправим със заложените в бюджета 2,5 милиона лева? Или пък кои са тези текущи ремонти, които ще направим с милион и половина? Защо парите на пловдивчани изтичат?, попита Георгиев и леко повдигна напрежението в залата. Той направи няколко предложения, които да бъдат включени във финансовата рамка, като част от тях бяха приети от кмета Иван Тотев. С което напрежението стихна до пълно спокойствие. В бюджета бе вкарано предложението на Георгиев са проектиране на пешеходен подлез в Коматево, при все, че градоначалникът обясни, че там подлез не може да има в следващите пет години, тъй като върху железопътната инфраструктура ще работи НКЖИ, а общината няма право на проектиране. Кметът прие за резонни още куп предложения на опозицията- увеличаване на фонд Инвитро, реконструкция на подлезите на Цариградско шосе, изграждане на детска площадка в Тракия, работа по изграждане на паметника на Незнайния войн, инициатива за което вече е в ход, издаване на информационен справочник за имената на улиците в града и други. Ще се работи и по изграждането на детска градина в Южен, по настояване на кмета от ПФ там Борислав Инчев.  

След 3 часа дебати приехме Бюджет 2016 с огромно мнозинство. След днешното заседание ни чака една добра година за Пловдив. Доволен съм от дебата и най-вече от съдържанието му. Приехме много предложения, защото те кореспондират с политиката на общината. Това, че само 9 гласуваха против ни удовлетворява напълно. Днес нямаше политиканстване, нямаше лични нападки, демонстрира се висока политическа култура, каза след приемането на Бюджет 2016 кметът Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина