Героите на деня

Милен Велчев и Владимир Каролев: Незабавен курс към еврото


Милен Велчев и Владимир Каролев представиха предизборната програма на НДСВ днес на обяд на среща с медиите в централата на жълтата партия под тепетата. Преди анализа на шефа на икономическия екип на НДСВ Каролев, мажоритарният кандидат и водач на листата на жълтите Милен Велчев представи поотделно всеки един от колегите си кандидат- депутати. Бившият финансов министър не скри, че жълтите експерти са работили шест месеца по програмата и икономическата платформа с мотото “Живот по правилата”. “Тази половин година труд е въплъщение на идеите, към които се придържаме от 2001г. насам. При нас има приемственост. Доказахме го и с участието си в тройната коалиция. Твърдо убедени сме, че въпреки критиките, резултатите са силно положителни. България стои доста убедително в момента в европейската икономика”, подчерта Милен Велчев. След което даде думата на Владимир Каролев, който сравни предизборните програми на жълтите с тези на ГЕРБ, БСП и Синята коалиция. “Нашата програма е най-модерна и конкретна. Тази на ГЕРБ например е лява. Още в първото изречение се казва, че те са за социална пазарна икономика. Това е изключително остаряло понятие. От десетте им антикризисни мерки само две са такива. Някои от тях дори са прокризисни мерки”, нахвърли Каролев и навлезе в конкретни примери от програмата на герберите. Според Каролев, синята програма е микс от леви и десни мерки. Програмата на БСП е революция за партията, която прави движение в правилната посока, твърди икономистът, но не скри и забележките си съм червените. “Както обикновено, всичко е приоритет за БСП”, допълни той. После финансово-икономическото дуо Велчев- Каролев заедно представи основните акценти от предизборната платформа на НДСВ- Икономически решения за преодоляване на кризата, политика в подкрепа на семейството и младите хора, до-добро качество на живот, върховенство на закона и свобода на личността. И според двамата, основни приоритети за следващото управление са безусловният ангажимент към валутния борд и незабавният курс към еврото.

Ето икономическите решения за преодоляване на кризата, които НДСВ описва в платформата си:
1.1. Запазване на валутния борд и въвеждане на еврото като официална валута в България до 2013 г. при настоящия курс на лева.
1.2. Поддържане на разумна бюджетна политика и ниски данъци:
•    Бюджетните разходи да се ограничават с 0,5-1 процентен пункт годишно и да се намалят в посока 35-36% от БВП до 2013 г.
•    Продължаване на политиката за постепенно намаление на осигурителната тежест – с още 5 процентни пункта.
•    Намаляване на данъка върху доходите на едноличните търговци от 15% на 10% до 2010 г.
•    Намаляване на данъка върху дивидентите от 5% на 2,5% до 2010 г.
•    Запазване на 0% данък върху капиталовите печалби и доходите от лихви.
•    По-бързо възстановяване на ДДС – ефективно в срок от 1 месец.
•    Държавата (НАП) да плаща лихви при забавяне на възстановяването на данъци.
•    Намаляване на административните разходи и пречките пред бизнеса; запазване и създаване на работни места.
•    Концесиониране на автомагистрали, летища, пристанища и други инфраструктурни обекти.
•    Създаване на дългосрочни програми за устойчиво развитие на туризма в партньорство с местната власт и неправителствените организации. Значително увеличаване на средствата за международна туристическа реклама за представяне България като привлекателна дестинация.

1.3. Задълбочени реформи в публичния сектор:
•    Закриване на ненужни или преструктуриране на неефективни административни структури.
•    Ограничаване на текущите административни разходи.
•    Намаляване на броя на заместник-министрите и заместник областните управители.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина