БългарияГероите на деня

Каназирева: Велоалеите създават риск за пешеходци, ако минават пред спирките

Проектът трябва да бъде частично променен, за да няма инциденти, предлагат от „Съюз за Пловдив“

Проектът за изграждането на велоалеи в Пловдив трябва да бъде частично променен, за да можем да ги използваме лесно и безопасно, предлага лидерът на ПП „Съюз за Пловдив“ и общински съветник адв. д-р Дани Каназирева.

Проблемът е, че някои от трасетата се прокарват пред автобусните спирки – т.е. между уличното платно и чакащите хора. Това създава не само риск, но и нарушава Закона за движение по пътищата и действащите наредби: В чл. 81 от Закона за движение по пътищата изрично е записано, че водачът на двуколесно пътно превозно средство няма право да го управлява по площите, предназначени само за пешеходци. Според Наредба № 33, чл. 59, автобусната спирка е предназначена само за пешеходци.

„След като потърсихме мнението на специалистите, всички сме единодушни, че можем да гарантираме безопасността на пешеходците. Велоалеите трябва да заобикалят спирките от задната им страна. Това е съвсем конкретно и очакваме общината да се вслуша в предложението ни“, каза Каназирева.

Екипът на „Съюз за Пловдив“ провери как се изграждат новите алеи и установи, че само трасето на бул. „Източен“ /спирка № 222 до „Макдоналдс“/ е изпълнено правилно – велоалеята минава зад заслона, което изключва риск за чакащите на спирката хора.

На останалите места проектът и изпълнението трябва да бъдат променени: от западната страна на бул. „Източен“ пред спирка № 122 пътниците, които слизат от автобуса, няма да имат възможност да се огледат за движещ се велосипед. Законът задължава шофьора на автобуса да осигурява условия за безопасно качване и слизане на пътниците, но той няма да има възможност да го спази.

Подобни проблеми ще възникнат и в „Тракия“ до блок 225, където трасето се изгражда пред спирка № 403. На бул. „Марица – юг“ алеята е прокарана точно пред спирка  № 386, където дори няма навес и пътниците трябва да чакат директно върху колоездачното трасе. Същата е ситуацията на Асеновградско шосе пред спирка № 84, до „Баумакс“. Пешеходците ще бъдат в опасност и на спирка № 258 на Асеновградско шосе, до Мотоцентър. Монтираният заслон изцяло прегражда зоната на движение за пешеходци, а чакащите преграждат велоалеята.
„Виждате каква дълга поредица от уж дребни недомислици могат да увеличат драстично инцидентите по улиците на Пловдив. Лесно да поправим всичко това. Иска се само добра воля“, убедена е съветничката от „Съюз за Пловдив“.

Дани Каназирева посочи и друг проблем – при строителството на част от велоалеите остава много тясно пространство за тротоари. В същото време Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуниционно-транспортните системи на урбанизираните територии дава много ясни рамки за ширината на тротоарите – в зависимост от категорията на улицата, тротоарите трябва да са от 4,5 до 1,5 метра. Съветничката припомни, че тези нормативи трябва да се спазват навсякъде.

Велоалеите са изключително важни за всеки голям град, защото намаляват автомобилните задръствания и вредните емисии във въздуха, спестяват разходи за такси, паркинги и гориво. Ако се отстранят пропуските в проекта, всички участници в движението ще бъдат в безопасност.

Решения на "Съюз за Пловдив“

Има няколко начина велосипедистите да бъдат преведени край автобусната спирка. Всеки един от тях ще гарантира безопасността.
1. Велоалеята преминава зад автобусната спирка: При липса на пространство, вместо в специален джоб, автобусът може да спре на пътното платно. За по-безконфликтно преминаване на пешеходците между спирката и тротоара може да се осигури пешеходна пътека върху велоалеята. Навесът на спирката не трябва да отнема от видимостта на велосипедистите.
2. Велосипедната алея преминава зад остров за слизане на пътниците: Островът ще даде възможност пътниците безопасно да слязат от автобуса и след като се огледат, да пресекат велоалеята. Ширината на острова трябва да е поне 2,0 м. Навесът може да е разположен на тротоара от другата страна на велоалеята.
3. Повдигната пешеходна пътека в случаите, когато няма възможност за заобикаляне на навеса. Така велосипедистите ще са информирани, че не са с предимство.
4. Различна настилка за острова за слизане на пешеходците – например тротоарни плочи, ако велоалеята е с асфалт. Би могла да се маркира и пешеходна пътека, пресичаща велоалеята.
5. Маркиране на зоната пред спирката като споделена с пешеходците в случаите, когато не може да бъде повдигната пешеходната пътека поради напредналото изпълнение на някои от обектите. Маркирането може да стане с различен цвят на настилката на велоалеята в тази зона или с обща маркировка с боя пред спирката. Това решение е удачно, ако спирката не е много натоварена.
6. Павета вместо червени плочки в участъците, където спира автобусът. Това е по-трайно решение, защото маркировките с боя не издържат много.  

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина