БългарияГероите на деня

Каназирева: Пловдив не може да си позволи да изгони художниците от сградата им на Гладстон

„Съюз за Пловдив“ внaся предложение за удължаване на договора за безвъзмездно ползване на галерията
По искане на Дружеството на пловдивските художници Дани Каназирева внася днес предложение до Общински съвет за удължаване на договора за безвъзмездно ползване на галерията и помещенията към нея. Действието й е като гаранция, че пловдивските художници няма да бъдат принудени да напуснат сградата на „Гладстон“ № 32, която е техен дом от самото си построяване преди 40 години. Причините за това са идеите за построяване на нова Градска художествена галерия. От дружеството изпратиха апел за помощ, в който описват притесненията си за намеренията на общината да събори сградата. От там твърдят, че след проведена среща, зам. кметът Стефан Стоянов е поставил изрично условие Дружеството да напусне доброволно, в противен случай ще бъде издадена заповед за принудително изваждане на художниците. Предлагам на Общинския съвет да прекрати това унижение, подчертава Каназирева.

„Пловдив е столица на културата заради свободния дух на пловдивчани. Нека бъдем достойни за града си и да не позволим някакви маловажни съображения да надделеят над истински важното – можем ли изобщо да си представим Пловдив без художниците и ул. „Гладстон“ без Дружеството на художниците?“, коментира адвокатката.

„Съюз за Пловдив“ предлага срокът в договора за безвъзмездно отдаване на галерията и помещенията към нея да бъде променен на 10 години. Второто предложение е общината да опрости натрупаните допреди безвъзмездното отдаване суми за наем от малко над 5 хиляди лева.

Дружеството на пловдивските художници е готово да съдейства за ремонта на сградата на „Гладстон“ 32. В писмото си до „Съюз за Пловдив“ творците са притеснени от необходимостта да пренесат изключително тежкото и обемисто оборудване с графични преси и печатни машини, депо с картини и скулптури, склад с постаменти, стативи и техника. Всичко това няма къде да отиде.

„Нека забравим политическите си различия. Нека никой не се опитва да търси някакви краткосрочни дивиденти покрай сградата. Всеки един от управляващото мнозинство в Общински съвет сам избира как да постъпи – да гласуват предложението ни или не. Нашето предложение е да излезем с гордо вдигнати глави, че сме запазили духа на Пловдив и художниците ще останат там, където винаги са били и винаги ще бъдат“, призова Каназирева.

Съветничката каза още, че всички въпроси, свързани с Дружеството на пловдивските художници, трябва да се обсъждат прозрачно и с участието на самите художници. Този принцип трябва да бъде водещ в управлението на Пловдив, допълни Каназирева.

Представляващото 400 творци дружество е получило подкрепа и от Съюза на българските художници.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. ГХГ си е много правилно където си е на Главната, няма нужда от преместване. Огромна грешка е направена обаче със отварянето и остъкляването на магазинерската „витрина“ към улицата сякаш продават там елитни гуменки. Сградата си има достолепен оформен ВХОД откъм пиацетата, вътре веднага РЕЦЕПЦИЯ И СТЪЛБА за етажа -кибар работа, що не питате първо и най-кьопавия архитект па даже и среднист?

  2. 400 „художници“? Има очевидно хитруване в цялото това увъртане: „пловдивските художници … сградата на „Гладстон“ № 32, която е техен дом от самото си построяване преди 40 години“ = ПОСТРОЙКАТА БЕШЕ ЗА СБХ, А НЕ „ДПХ“ =куцо и сакато. Тогава влизаха трудно в СБХ само доказани автори, там се правеха ЧИСТКИ и т.н., докато сега е завзета от улични сергиджии: „400 творци дружество е получило подкрепа и от Съюза“ дрън-дрън.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина