БългарияГероите на деня

Красимира Неделчева: Трябва да спре разкопаването на току-що ремонтирани улици и тротоари

Кандидатът на „Съюз за Пловдив“ за кмет на „Северен“ настоява за нови графици на градския транспорт до езиковите гимназии и университета.

Защо приехте да бъде издигната Вашата кандидатура за кмет на район „Северен“?

Аз приех да бъда издигната, не защото това е някаква моя мечта, а по-скоро защото ще представлявам един екип от млади и амбициозни хора, каквито са в „Съюз за Пловдив“ и защото ме подкрепи човек като Дани Каназирева, която много уважавам и ценя.

Познавате ли добре района, за чийто кмет се кандидатирате?

Познавам в подробности района и неговите проблеми. И знам, че е назрял моментът за един нов модел на управление. Досегашният начин на дистанцираност от избирателя и вслушване само в партийната централа показа, че е неефективен. Вместо да помогне за решаване на натрупаните проблеми, той по-скоро ги задълбочи.

Какви са по-сериозните проблеми на района, според Вас?

Район „Северен“ е един от най-силно застроените в Пловдив. Междублоковите пространства тук са изключително занемарени. Има блокове с по 80 апартамента на вход, което означава голямо струпване на хора, живеещи на едно място. А това изисква повече открити пространства както за паркиране, така и за разходка на деца и възрастни. Необходима е повече зеленина между сградите, по булевардите. Децата на район„Северен“ са принудени да играят из бурени и храсти, мръсни площадки, сред стърчащи железа от изпочупени някога катерушки и люлки. Има един по-голям парк – „Рибница“, но той е крайно недостатъчен. Пловдивчани плащаме от нашите пари 30 милиона лева за чистота и 7 милиона лева за паркове и градини. Тези близо 40 милиона са напълно достатъчни, но те не се харчат ефективно, а служат за обезпечаване на политически приятелства в Общински съвет и за пълнене на партийни каси. Тази порочна практика трябва да спре. 

Къде спортуват хората? Има доста спортни клубове в „Северен“.

Да, но местата за спорт на открито и на закрито не са в добро състояние. Има крещяща нужда от  добре оборудвани и оградени игрища. Спортната  зала „Строител“, например  от години се руши. Казусът с нея не се решава от  много дълго време. Теренът й е общински, а постройката е на частни собственици. Какъвто и да е конфликтът, той трябва да се реши, вероятно с компромиси и от двете страни. В крайна сметка, ако трябва, ще се построи нова спортна зала, районът има нужда от действаща такава. Децата и младежите няма къде да играят волейбол, баскетбол. Сега, три месеца преди изборите се обяви, че започва някакъв ремонт в нея. Ще проследим колко сериозен ще е той.

В какво състояние са пътната инфраструктура и паркирането в „Северен“?

С една дума казано – в недобро. Тук има огромни булеварди с тротоари в много лошо състояние или изобщо без изградени тротоари. Майките с колички лавират между паркирани навсякъде автомобили и коренищата на дърветата, които са се  надигнали и разрушили плочките. Няма, разбира се, да циментираме дърветата, както се допуска да стане сега на някои места в града. Но има начини да се оформи настилката за пешеходците така, че и дървото да е живо и хората да минават спокойно, без да се налага да слизат на пътното платно. Аз ще следя за правилното изразходване на общинските средства – те да се насочват там, където действително има най-голяма нужда. Ще контролирам да не се разкопават улици и тротоари след като вече е извършен ремонтът им, което сега е честа практика. Смятам, че в момента едни и същи фирми печелят обществените поръчки затова бюджетите за реконструкция са раздути. На това трябва да се сложи край, иначе парите от данъци и такси все няма да стигат. 

Имате ли претенции към транспортното обслужване на района?

Да, доста. Но на първо място ще настоявам за преразглеждане на графиците на обществения транспорт специално в посока на двете езикови гимназии и новата сграда на ПУ„Паисий Хилендарски“. В пиковите часове автобусите са недостатъчни, ученици и студенти мръзнат по спирките, закъсняват, тъпчат се в превозните средства. А това е лесно решимо, независимо че опира до субсидирането на картите за учащите се. Трябва да се прецени кое е по-важно – да се спестят пари на бюджета или децата да пътуват удобно и навреме. 

Какво предвиждате за най-малките жители на район „Северен“?

Необходими са физкултурни салони към детските градини, за да има къде да играят и спортуват децата на закрито през зимата. Едно недомислие се извърши в новопостроената ДГ „Космонавт“. В двора й в момента няма нито едно дърво. Дечицата стоят на слънцето. Намери се временно решение с някакви чадъри, но те не  могат да заменят естествената сянка, която дърветата осигуряват, нали? Просто трябва всичко да се обмисля предварително.

Как може да се засилят редът и чувството за сигурност в района?

Налагането на обществения ред и повече сигурност е сред най – сериозните предизвикателства за управлението. Затова от „Съюз за Пловдив“ предвиждаме задължително изграждане на видеонаблюдение, съпътствано от модерен център за мониторинг. Необходими са мобилни екипи за незабавно реагиране на вандалски прояви и престъпни посегателства. За тяхната ефективност е необходимо пълно взаимодействие с органите на МВР. Във всеки район има и полицейско управление, така че такъв синхрон е възможен и постижим при изградено добро взаимодействие. 

Ние от „Съюз за Пловдив“ виждаме необходимост към ДКЦ-тата да се разкрият  денонощни лекарски кабинети. Сега се ходи до спешните кабинети на големите болници в края на града. Там винаги се чака, не се знае от чия компетенция е случаят. А ако се отворят такива денонощни кабинети по районите и в тях се назначат специалисти, хората в нужда ще има към кого да се обърнат най-напред и там ще получат компетентна помощ или насочване.

Ще отворите ли кметската администрация към хората?

Всеки един от живеещите в район „Северен“ трябва да има възможност свободно и без притеснение да изложи своя проблем, онова, което му пречи да живее спокойно. Трябва да знае, че в кметската администрация ще бъде намерено решение на въпросите му и скоро ще се почувства ефект. Хората трябва да бъдат своевременно информирани за стъпките, които кметството предприема. Ще бъда достъпният кмет. Виждам се навън, сред хората, в разговори за техните непосредствени нужди, а не както е в момента – с два часа приемно време на седмица. Кметството ще е отворено по всяко време, ще има дононощна телефонна линия с гражданите. Местният кмет трябва да е представителят на жителите на района пред Общинския съвет, пред голямата община. Аз и моите колеги имаме смелостта да не правим компромиси в името на Пловдив и неговото възходящо развитие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Да живяла е и какво от това….Ценз….образование да и какво от това….алооо 21 век…пак по старому,трябват нови и свежи хора …ония ги видяхме с ценз и жителството.

  2. Коя е тази жена ? Какъв ценз има ?Живяла ли е в „Северен“ някога??? В тази държава всякакви персони „нон грата“ се цанят на постове ,от които нямат ни най-малка идея.Затова всичко е на това положение и няма шанс да се оправи!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина