БългарияГероите на деня

Георги Търновалийски: ГЕРБ отказаха на Пловдивския университет 3 млн.лв

Намеренията за Летище Пловдив ще лъснат с параметрите на концесията и с кандидат-концесионерите, заяви депутатът от БСП

Парламентарното мнозинство отказа на Пловдивския университет да осигури 3 милиона лева в следващия бюджет. Средствата са необходими на вуза за закупуване на сградата на химическия факултет, която е оборудвана със скъпа апаратура, съобщи на пресконференция в Пловдив народният представител от БСП Георги Търновалийски. Като пловдивчанин съм обиден и подразнен от поведението на председателя на финансовата комисия Менда Стоянова, сподели той. Стоянова не одобрила предложението в комисията, а в последствие и в  зала потвърдила позицията си. „Проблемът за ръководството на ПУ и за химическия факултет остава и те ще трябва да се молят, да тропат на вратата на г-жа Стоянова. После заедно с нея да посещават финансовия министър, чийто евентуален отказ ще предпостави визита при  премиера. Последният ще прояви „разбиране” и ще осигури средства”, описа какво мисли, че ще се случи в последствие Търновалийски. Той смята, че по този начин някой е решил да поставя хора, бизнес и институции в зависимост. Според него за Пловдив няма да има „златен дъжд” от бюджета за догодина.

Категоричен съм, че влизаме в страхотна дългова спирала, а при стагниращата икономика, най-големият проблем  – бедността, ще се задълбочава. В същото време кабинетът разполага с празен чек за 4 милиарда, които ще похарчи непрозрачно когато и както си иска. Унизителен за българската демокрация е начинът, по който управляващите приеха Закона за държавния бюджет за 2016, изрази възмущение народният представител на БСП. За 22-часов дебат ГЕРБ имаха 1 реплика, 1 отрицателен вот и 1 изказване, извън разискването по параметрите на финансовата рамка, аргументира се той. По думите му всеки опит на левицата за дебат в полза на хората с увреждания, на социално слабите граждани и майките с деца срещал непреодолима стена от мълчание. Това са публични средства, пари на българските граждани, а не на Горанов или на премиера, подчерта бившият заместник финансов министър.

Никога след 1944 година България не е имала такъв смазващ дълг, формиран с бързи темпове само за две години. Управляващите дължат отговори на обществото и ние като български народни представители ще продължим да питаме защо българите трябва да плащат 400 млн. лв за безхаберието на министрите, които не направиха административна реформа. Защо граждани и бизнес трябва да платят 400 млн лв за безхаберието на държавни и общински чиновници, заради които ще понесем санкции и корекции от Европа? Защо няма нито една от заявените реформи, облечена във финансовите параметри? Защо се тегли повече от необходимия кредит  за покриване на дефицит и външен дълг. Защо този остатък се обяснява с евентуални наложителни плащания, свързани със стрес-тестовете в банковата система, изреди Георги Търновалийски. 

Той влезе и в темата за Летище Пловдив. Тя продължава да бъде актуална за нас, защото е обществено значима за целия регион. Получих поредния формален отговор от транспортния министър. Г-н Московски отново посочва, че в момента тече подготовка за концесиониране като се изготвят правни и финансови анализи, обясни Търновалийски като уточни, че същото му било отговорено и през февруари. Той недоумява колко време е необходимо на министерството за тази подготовка.

Според мен намеренията за пловдивското летище са други. Очевидно се цели закриването и прекратяването на дейността на дружеството, за да се предостави на концесия при възможно най-ниска концесионна такса, предположи той. Но истинските намерения ще лъснат, когато се оповестят параметрите на концесията и се видят кандидат-концесионерите, каза в допълнение Търновалийски.

По отношение на уволненията на летището няма нито дума в отговора на транспортния министър. Явно управляващите са доволни от факта, че то работи вече като плод-зеленчук. Ще продължа да питам, а когато приключи подписката за спасяването на Летище Пловдив, която тече в момента на Главната и по райони, отново ще повдигна въпроса, заяви народният представител от БСП.

Ние стоим твърдо на позицията аеропортът да работи, да не се допускат инциденти , които пряко накърняват имиджа и се отразяват на репутацията на летището. А това е важно по евентуалното бъдеще концесиониране, завърши Георги Търновалийски.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина