БългарияГероите на деня

Георги Паскалев напусна АБВ заради морален дефицит в партията

Разцеплението било заради преференциалния вот

Продадоха авторитета на президента за 15 сребърника, смята бившият ректор на МУ

Христо Барутчиев: Наблюдаваме сталинистки методи на обезглавяване на партийни ръководства и овладяване на структури

Групата им с 600 члена отива сама на местни избори

Двама от учредителите и членове на Националното ръководство на АБВ напуснаха партията след скандалите в политическата формация. Молби да бъдат освободени като членове на НС са подали проф. Георги Паскалев и Володя Караминков. Решението им идва само четири дни след зрелищната пресконференция на Румен Петков и Валентин Петров под тепетата, на която бяха обградени от противниковата група около проф. Паскалев и Христо Барутчиев.

Досега мълчах. В знак на несъгласие подадох молба да бъда освободен като член на Националния съвет. Всичко тръгна добре, но нещата се оказаха съвсем други, обясни пред медиите проф. Паскалев днес. Той разкри, че раздорът е започнал още през лятото, а причина за него е бил преференциалния вот, на който е държал той и съмишлиниците му. Румен Петков се изказа срещу преференцията. Ние се разделихме още по време на изборите. Валентин Петров правеше кампания със свои хора, ние правихме паралелна кампания. Нямам място в АБВ след тази пресконференция в неделя. В партията има морален дефицит, застой и няма хигиена в отношенията между хората. Не може Петков да дискутира моя лекарски морал, подчерта професорът. Той допълни, че не приема полицейщината в АБВ. Имаше тенденциозно злепоставяне на хора с авторитет. Целта на това бе те да не пречат на някои хора в ръководството. Казах на президента Първанов, че не търся работа в партията, тъй като искам младите да вървят напред. Тъй като ние от моето поколение сме обременени и имаме вина, тъй като много пъти сме мълчали. Но комуникацията с нас бе нежелана, каза още проф. Паскалев.

Обявеният за нелегитимен от Румен Петков градски председател на АБВ Христо Барутчиев няма да подава оставка, тъй като чака да бъде освободен от партията, за да разбере мотивите. Той твърди, че е избран по всички правила и твърденията, че няма санкция за свикване на районни и градска конференции от централата са нелепи, тъй като това го няма като условие в устава на политическата формация. Той допълни, че в други областни градове ситуацията на разцепление е същата. Сред тях са Кърджали и Хасково. Наблюдаваме сталинстки методи на обезглавяване на партийни ръководители и овладяване на структури, подчерта Барутчиев. Той е категоричен, че ще проведе разговор с всеки от 600-те души зад него и групата му, като членовете вероятно ще вземат решение за самостоятелно явяване на изборите наесен. Ние отиваме на избори, но не под флага на АБВ, подчерта Барутчиев.

Георги Паскалев допълни, че авторитетът на президентът Георги Първанов е продаден за 15 сребърника. Той е похарчен, похарчено е и доверието на хората. Обезличи се идеологическият образ на партията. Какви сме ние, въртим се като калайджии, завърши професорът.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. поздравления за професора винаги е бил мъжкар – един човек – който е показал че може – Румен Петков не гоискат в неговия град той се наврял в Пловдив да ни командва – браво на Паскалев

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина